Madagaskar - nejpodivuhodnější ostrov planety

Madagaskar je asi tím nejpodivuhodnějším ostrovem naší planety a to ne jen kvůli rozmanitosti klimatu v jednotlivých částech ostrova, ale i pro svou unikátní faunu a floru. Přesto všechno je dodnes skoro zapomenutelným koutem světa.
Nádherná pláž s palmami a průzračným mořem

Madagaskar – základní údaje ostrova

Rozloha: 587 040 km2

Počet obyvatel: 16 606 762

Hlavní město: Antananarivo

Úřední jazyk: malgaština, dále pak francouzština

Měna: 1 ariary (MGA)

Madagaskar – historie ostrova

Ostrov Madagaskar se před zhruba 165 miliony lety, během rozpadu prakontinentu Godwana, oddělil od východní Afriky (přibližně v místě dnešní Keni). Jižní Amerika se pohybovala na západ, Indie severovýchodně, Austráli a Antarktida jihovýchodně a Madagaskar byl od Afriky oddělen Mozambickým průlivem. Je však neuvěřitelné, že i v dnešní době se Madagaskar pohybuje rychlostí skoro 2 centimetry ročně jihovýchodním směrem.

Madagaskar – poloha ostrova

Madagaskar se nachází 480 kilometrů jihovýchodně od pobřeží Afriky.

Madagaskar – podnebí ostrova

Na Madagaskaru je tropické podnebí. Zima je tu od května do října a léto od listopadu do dubna. Protože jihem ostrova prochází obratník Kozoroha, dochází na Madagaskaru k pasátové cirkulaci, na severu se objevují rovníkové monzumy.

Madagaskar – povrch ostrova

Madagaskar má převážně hornatý povrch, většinu vyplňuje náhorní planina s masivy hor. Na východě ostrova se táhne horské pásmo, které je ze žuly a ruly. Dále je zde pískovcové pohoří. Západ Madagaskaru tvoří křídová a vápencová pohoří. Skály a zemina mají na tomto ostrově červené zabarvení, které způsobuje oxid železa.

Madagaskar – obyvatelstvo ostrova

Madagaskar je jedním z posledních lidmi osídlených míst na Zemi. Lidé, kteří na ostrově žijí v dnešní době, připluli až z daleké Indonésie. Vzhledem k tomu, jaké jsou na Madagaskaru podmínky, je zde vysoká dětská úmrtnost dosahující přibližně 12%. Madagaskar je chudý stát s 20% negramotností. Průměrný věk, kterého se místní obyvatelé dožívají je 47 let.

Madagaskar – fauna a flora ostrova

Z důvodu, že je Madagaskar v naprosté izolaci od okolního světa, vyvíjela se tady fauna a flóra jinak než na ostatních částech planety a z tohoto ostrova se stalo něco ojedinělého. 64% zdejších ptáků, 95% plazů, 98% palem a skoro všechny druhy madagaskarských žab nenajdete nikde jinde na světě, jen v Madagaskaru.

Další zajímavá místa ve světě

Norsko - ráj rybářů
Britské panenské ostrovy
Capri vám vezme dech
Srí Lanka jako slza v moři

Tahiti - kouzelné ostrovy

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies