Má vaše dítě vhodné pleny?

Na trhu je k dostání mnoho druhů plen – například jednorázové, ekologické, bavlněné, jednovrstvé, vícevrstvé, rovné, kalhotkové nebo tzv. all in one (vše v jednom). Jak poznat, že pleny, které pro své dítě vyberete, budou ty nejlepší? Jejich vhodnost lze posoudit na základě 3 základních hledisek – hygienického, ekologického a ortopedického.

Miminko v plínce

OriginalPleny z hygienického hlediska

Z hygienického hlediska vítězí pleny jednorázové, které mají velmi dobré absorbční vlastnosti. Po použití se jednoduše vyhodí do odpadkového koše a nemusíte se o nic dalšího starat – díky tomu ušetříte mnoho času. Látkové pleny sice nedokáží tak účinně absorbovat moč jako buničina jednorázových plenek, ale také mají své výhody. Je totiž známo, že dítěti trochu moči v látkové pleně neuškodí a spíše naopak mu to může prospět, protože pocit mokrého zadečku jej donutí dříve používat nočník.

Pleny z ekologického hlediska

Z ekologického hlediska vítězí na plné čáře pleny látkové (bavlněné), které jsou vyrobeny z ekologicky šetrných materiálů a snadněji se rozkládají. Jak jste se ale dočetli výše, z hygienického hlediska jsou tyto pleny méně vhodné – přeci jen, musí se z nich veškeré nečistoty odstranit, což může být v některých případech velmi složité, časově a energeticky náročné. Vhodným kompromisem jsou pak jednorázové pleny vyrobené z recyklovatelných surovin – tzv. „ekopleny“.

Pleny z ortopedického hlediska

Dalším, neméně důležitým hlediskem při posouzení vhodnosti plen, je názor ortopeda. Ten by vám měl doporučit, které pleny jsou pro vaše dítě nejvhodnější. U některých novorozenců se může při klinickém a sonografickém vyšetření (podstoupeném ve věku cca 3 týdnů) prokázat přítomnost nějakého rizikového faktoru (například asymetrický polohový syndrom, displazie kyčlí, atd.). Vhodným řešením je pak tzv. abdukční zakládání plen, neboli „široké balení“, které spočívá ve vhodném umístění několika vhodně zvolených a umístěných jednorázových plen. Tímto způsobem lze určité problémy i rizikové faktory pozitivně ovlivnit.

Přečtěte si také následující článek: Pleny pro vaše dítě - jak ušetřit

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies