Lupy - co proti nim pomáhá?

Lupy jsou malé kousky kůže, které po odumření odpadávají. Nejsou ale tak malé, aby nebyly viděny. Lupy jdou vidět nejen ve vlasech, ale i na oblečení, za což se lidé stydí. Proč vznikají a jak se jich zbavit? A věděli jste, že s nimi má problém každý druhý člověk?

Žena s dlouhými vlasy

 

Co děláme špatně, že se nám pořád nedaří zbavit se lupů? O vlasy nelze pečovat jedním stejným způsobem pro všechny. Některým se vlasy prostě více mastí a jiní jsou prostě náchylnější k problémům s lupy. Mohou ale za to i některé prostředky určené k mytí vlasů. Jsou třeba více agresivní, mají vysoký obsah určitých látek, které zrovna vašim vlasům škodí.

 

Možná máte málo vitamínů. Pokud vaše strava není vyvážená a ve svém jídelníčku se jen občas mihne nějaké ovoce či zelenina, pak to není zdraví ani vlasům prospěšné. Je důležité, abyste dbali na důsledné oplachování od mycích přípravků. Pokud myjete své vlasy často nebo naopak méně, než je třeba, tak to může být další příčina toho, že se nemůžete zbavit lupů. Odborníci doporučují mýt vlasy maximálně 3x za týden.

 

Jak dostat lupy pod kontrolu? Co na ně zabírá?

 

Zkuste před použitím šamponu nejprve na vlasy a hlavně na kůži nanést šťávu z citronu. Nechte působit minimálně 10 - 15 minut a pak opláchněte. Jestli vás bude pokožka pálit a svědit, hned to nesmývejte. Bude to pro vás sice nepříjemné, ale pokožce to nijak neublíží. Pak jestli budete chtít, omyjte vlasy i pomocí šamponu. Ale není to nutnost. Místo citronové šťávy můžete také použít březovou vodu, která se dá pořídit v drogerii. Časté fénování poškozuje pokožku hlavy i samotné vlasy. Raději je nechte volně proschnout a fénujte jen v případech nutnosti.

 

Samozřejmě je dobré mít vyváženou zdravou stravu, hlavně plnou vitamínů B, zinku a selenu, jenž vlasům a pokožce hlavy významně prospívají. Nadměrný stres je také příčinou lupů, proto se snažte relaxovat. Masáží hlavy také nic nezkazíte. Masáž byste měli provádět nejlépe před mytím vlasů, pokožka se oživí a stimulujete mazové žlázy. Pokud nic z toho nezabírá a také jestliže se příznaky zhoršují, zkuste si koupit speciální přípravky, které vám poradí v lékárně či u dermatologa.

 

Hlavně si pokožku hlavy neškrábejte. Zbytečně si tím podráždíte kůži a pokožka bude přecitlivělá. Šampony určené přímo pro odstranění lupů nepoužívejte denně. Zbavíte se důležitých olejů, jenž udržují pokožku hlavy přirozeně mastnou. A nezapomínejte udržovat kartáče na vlasy čisté. Kartáče vám zachytí z vlasů všechny nečistoty (zbytky laku na vlasy, prach, …) a pokud je pravidelně nevyčistíte, zanesete si je při dalším kartáčování zpět do svých vlasů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies