Lukostřelba

Asi nejznámější lučištníkem v historii byl anglický zbojník Robin Hood. Zatímco kdysi se lukostřelba využívala k obraně či k lovu zvířat, dnes je uznávaným sportem a ušlechtilou zábavou, které se může věnovat celá rodina.
Muž napínající tětivu luku

Dějiny lukostřelby

Lukostřelbu využívali k lovu zvěře už lidé v době kamenné, takže je stará asi 50 000 let. Nejznámějším lučištníkem byl asi anglický zbojník Robin Hood. Podle legendy bylo jeho posledním přáním být pohřben tak, kam dopadne jeho poslední vystřelený šíp. U nás používali luk hlavně Keltové, a to především jako součást vojenské výzbroje. Za doby vlády Karla IV. byly pořádány střelecké soutěže a slavnosti. Lukostřelba se brzy stala rozšířenou, ale také velmi nebezpečnou zábavou. Aby se zabránilo úrazům a nehodám, byly lukostřelcům přiděleny dva říční ostrovy: Štvanice a Střelecký ostrov.

Lukostřelba dnes

Tradici lukostřelby na Střeleckém ostrově dodnes udržuje lukostřelecký oddíl SK Start Praha. Sportovní lukostřelba se už dnes nepoužívá jako nástroj k lovu a je považována za ušlechtilou zábavu. Je jednou z Olympijských sportů.


O organizaci tohoto sportu u nás se zasloužil zakladatel Československého svazu lukostřeleckého, Jan Horn. Prvním lukostřelecké mistrovství světa uspořádala Unie polských lukostřelců v roce 1931. Právě na popud poláků pak také vznikla mezinárodní federace lukostřelců FITA.

Sportovní lukostřelba

se koná v zastřešených halách nebo venku pod širým nebem. Vzdálenosti od terče se pohybují od 18 do 90 metrů. Do finále postupují jen ti nejlepší závodníci.

Lukostřelecký biatlon

neboli skiarc je spojením dvou disciplín: lyžování a lukostřelby. Zde je už ale třeba opravdu dobré fyzické kondice.

Český lukostřelecký svaz

sdružuje české lukostřelce, kteří zastupují naší zemi v národních i mezinárodních soutěžích. Zajišťuje závody, školí lukostřelecké trenéry apod. Český lukostřelecký svaz má dobrou pověst v zahraničí a jeho členové získali řadu ocenění.

Lukostřelba zábavná a rehabilitační

Lukostřelba není pohybově náročná a je vhodným sportem pro celou rodinu. Dodává klid a pohodu, vyžaduje schopnost koncentrace. Je využívána jako doplněk léčby v rehabilitačních ústavech a je vhodným sportem i pro tělesně postižené jedince. Ti mohou se mohou zúčastnit lukostřeleckých soutěží pro handicapované (Paralympiáda ad.)

Lukostřelbu lze provozovat i v terénu nebo na umělé podobizny zvířat. Pořádají se i soutěže v nejdelším dostřelu, na kole či na raftingu. Způsoby lukostřelby jsou rozmanité a svědčí a o atraktivitě tohoto sportu.

Lukostřelecká centra

Mnoha sportovní centrau nás nabízí výuku lukostřelby i pro úplné začátečníky. O vybavení se starat nemusíte, bude vám zapůjčeno. Je třeba mít pouze vhodné oblečení, raději upnuté, aby nepřekáželo při střelbě. Lukostřelba je vhodná i pro děti od 12 let. Její nevýhodou je jednostranná zátěž páteře.

Lukostřelecké kurzy a cena

Cena za lukostřelecký kurz se pohybuje kolem 1 000 Kč. V ceně je i zapůjčení vybavení. Pokud by jste si chtěli luk koupit, stojí od 2 000 Kč. Cena luku pro závodníky dosahuje i 10 000 Kč. Šípy zakoupíte za 100 až 1 200 Kč za kus.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies