Léto a pitný režim dětí

V horkých dnech jsou nedostatkem tekutin ohroženy děti více než dospělí. Dětské tkáně obsahují více vody a obměna vody k jejich hmotnosti je až pětkrát rychlejší než u vás. Na pitný režim dětí zejména v létě musíte dohlížet.
Holčička pijící z lahve

Proč dohlížet na pitný režim dětí?

Tkáně dospělého člověka obsahují zhruba 55% vody, tělo dítěte školního věku tvoří o 5% vody více a novorozenecké tkáně obsahují neuvěřitelných 70% vody.

Ideální pitný režim dětí

Množství tekutin závisí na věku a hmotnosti dítěte.
  • Dítě vážící 30 kg potřebuje denně 1,7 litru tekutin.
  • Dítě vážící okolo 45 kg potřebuje alespoň 2 litry tekutin.
Potřeba příjmu tekutin se zvlášť u dětí těžko dodržuje, ale uvědomte si, že část vody přijme dítě i potravou. Proto přizpůsobte množství i druhu potravin, které dítěti podáváte. Napřiklad ovoce a zelenina jsou na vodu bohaté, obsahují 70 - 90% vody. V horkém počasí se potřeba tekutin samozřejmě zvyšuje.

Projevy nedostatku tekutin u dětí

Nedostatek tekutin se projeví pocitem žízně až v případě většího deficitu. U dětí navíc není pocit žízně dost silný, aby dítě cíleně vyhledávalo tekutiny. Organismus dětí tak může dlouhodobě trpět jejich nedostatkem. Dbejte u dětí na správný přísun tekutin a pravidelné rozložení během dne.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies