Lesbos - ostrov lesbiček?

Ostrov Lesbos je po staletí spojován s lesbičkami. Domněnka tak naprosto zakrývá fakt, že ostrov nabízí mnohem více – překrásné pláže, archeologické parky, gurmánské speciality nebo vzácné přírodní úkazy jako např. zkamenělý les.
Mořský záliv se skalami a lidmi na pláži i ve vodě

Dovolená v Řecku? Lesbos!

Lesbos, známý také pod názvem Lesvos nebo Mytilini je třetím největším ostrovem Řecka. Žije jde přibližně 85 000 obyvatel, z toho třetina v hlavním městě Mytilény. Sever ostrova je vzdálen pouhých 8 km od tureckého pobřeží.

 

Lesbos je stále vyhledávanějším místem pro letní dovolenou. Nabízí totiž vše, co by měla ideální dovolená splňovat - zábavu, odpočinek, kulturu a poznání, dobrodružství i perfektní jídlo!

Lesbičky a řecký ostrov Lesbos

Proč je ostrov Lesbos spojován s lesbičkami? Na ostrově se okolo roku 600 př. n. l. narodila největší básnířka řeckého starověku Sapfó. Ve městě Mitilini založila uměleckou školu pro dívky, učila je psát básně a tančit rituální tance. Z její citové náklonnosti k dívkám byl vyvozen pojem „lesbická láska.“ Také ve svých básních psala o lásce k ženám. Že byla ale Sapfó skutečnou lesbičkou se nikdy nepodařilo prokázat.

Lesbos a jídlo

Pro řecké ostrovy je dobré jídlo typické. Ostrov Lesbos je ale doslova rájem pro gurmány – proslavily jej zejména olivy a sardinky, které se tu loví ve velkých zátokách. Celý jih a východ ostrova pokrývají olivovníky – olivový olej z Lesbu je považován za jeden z nejkvalitnějších vůbec. Na úrodných pastvinách místní chovají ovce a vyrábějí vynikající ovčí sýr.

 

Tradičním nápojem je ouzo – vyrábí se ze zkvašených zbytků hroznů. Mléčnou barvu nápoj získává po přidání koření, nejčastěji badyánu nebo fenyklu. Ouzo obsahuje až 48% alkoholu, pije se ale vždy s vodou nebo ledem. Ve městečku Plomari se nachází palírna, která vyrábí až 50 druhů tohoto tradičního nápoje.

Turistické cíle ostrova

Mytilini s archeologickými nálezy

V hlavní městě ostrova Lesbos můžete vidět zbytky starověkého města. Vzácné nálezy si můžete prohlédnout také ve zdejším Archeologickém muzeu. Kromě něj jsou ve městě další tři muzea, za prohlídku rozhodně stojí všechny.

Molivos - kulturní perla

Město s rozsáhlou benátskou pevností a starým městem chráněným UNESCEM. Pevnost umožňuje nádherný výhled na turecké pobřeží. Fascinující je ale také 12 pouličních kašen.

Malebná vesnice Agiásos

Malebná vesnička vás uchvátí původními domky s keramickými obklady, úzkými uličkami a krámky. Vhodné pro romantickou procházku.

Poutní místo Petra

Stěžejním bodem města je mohutná skalní vyvýšenina s kostelem Panny Marie, kde se scházejí poutníci. Kromě duchovních slavností se zde konají také různé festivaly – například sardinkový festival nebo slavnosti moře.

Zátoka Kalloni - místo zábavy i odpočinku

Zátoka Kalloni nabízí spoustu překrásných letovisek. Je bohatá na kláštery a kostely. Nákupním, společenským i kulturním centrem je místní letovisko Skala Kaloni, proslulé také lovením sardinek.

Zkamenělý les

Tento unikátní přírodní úkaz vznikal milióny let po výbuchu sopky Ordymnos. Láva pokryla sekvoje, které se pak postupně přetvořily v kámen. Les se nachází nedaleko městečka Sigri a je starý přibližně 20 miliónů let. V Sigri se nachází také muzeum věnované této raritě. Žádné jiné řecké ostrovy nenabízejí takovou raritu jako je místní zkamenělý les!

Další zajímavosti

Kromě zkamenělého lesa jsou místní zajímavostí také ptáci – ostrov je tranzitním bodem více než 130 druhů stěhovavých ptáků. Nejvhodnější dobou pro jejich pozorování je jaro a podzim. Vzácné jsou také léčivé prameny ve městě Therma. Poslední kuriozitou je blízkost letiště k pláži – pokud se vaše letadlo zpozdí, můžete se ještě vykoupat!

Další řecké ostrovy

Lefkada - perla řeckých ostrovů

Zakynthos - ostrov vůní

Kréta - ostrov slunce

Řecko - ostrov Kos  

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies