Ledová království, která musíte vidět

Nejvelkolepější ledová království každoročně pořádá Japonsko a Čína, překrásné sochy lze ale shlédnout i u nás. Zjistěte, které mrazivé akce stojí za to a kdy se na ně můžete těšit.

Sochy ledového království

Ledové království na Pustevnách

Nejznámější české ledové království se koná v Beskydech na Pustevnách, a to každoročně, obvykle druhý lednový víkend. Sochy ze sněhu i ledu zde přijíždějí vytvořit umělci nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Výtvory pak zhodnotí odborná porota i diváci a druhý víkendový den – v neděli – je vždy vyhlášeno nejkrásnější dílo. Mezi zatím nejpovedenější patří socha traktoru, ledové královny, obřích ženských prsou a mnohé další. Na sochy se každoročně spotřebuje až 11 tun sněhu, sochy „dorůstají“ až do výšky tří metrů. Opravdu je na co se dívat. Pokud vám den konání nebude vyhovovat, na sochy se můžete přijet podívat i v průběhu dalších čtrnáct dní – tak dlouho si při příznivém počasí obvykle sochy udrží svůj tvar.

Pustevny ale nejsou jen místem uměleckého setkání, ba i také místem turistickým. Dobové chatky, socha pohanského boha Radhošť, kaple se sochami Cyrila a Metoděje, spousta restauračních a ubytovacích zařízení, sjezdovky, turistické cesty a lanovka, která vás vyveze až nahoru, to všechno vás na Pustevnách čeká nejen v den konání Ledového království.

Ledové království a sochařská show v Číně

Tradice ledových království samozřejmě funguje i v jiných zemích – velkolepá je tato akce například v severočínském Charbinu, jednoho z nejstudenějších čínských měst vůbec. Disney ledový festival zahrnuje především sochy disneyovských postaviček, ale také ledové hrady, zámky, klouzačky a mnohé další. Nezapomenutelný zážitek čeká nejen na denní, ale i noční návštěvníky, sochy jsou totiž barevně nasvětlené. Ledový festival Disney se v Číně koná každoročně začátkem ledna.

Čína je také místem konání světových sochařských show. V provincii Heilongjiang se letos konalo 20. výročí této jedinečné akce. Diváci se mohli kochat pohledem na sochu egyptské Sfingy, na sochy zámků, obří hlavy dámy (jen její nos byl velký jako postava průměrně vysokého člověka) a mnoho dalších neuvěřitelných výtvorů.

Sněžné sochy v Japonsku

Řadu sněžných festivalů pořádají i Japonci. Známý je např. The Sapporo Snow Festival. Trvá týden a každoročně se na něj sjíždějí návštěvníci z celého světa. Obrovské sochy se rozprostírají na ploše větší než tři fotbalová hřiště.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies