Lázeňské městečko Teplice nad Bečvou

Teplice nad Bečvou je známé lázeňské městečko, kde se léčí zejména choroby srdce. U obce se nachází Hranický kras s veřejnosti přístupnými Zbrašovskými aragonitovými jeskyněmi a Hranickou propastí.

Lázně Teplice nad Bečvou

Lázeňské městečko Teplice nad Bečvou

Lázeňské městečko Teplice nad Bečvou leží na levém břehu řeky Bečvy v kopcovitém terénu s překrásným pohledem do kotliny v níž protéká řeka. Z Teplic je pěkný výhled do Beskyd s Radhoštěm a Lysou horou a také na Hostýnské a Oderské vrchy. V Teplicích se nachází evropsky známé lázně, kde se léčí zejména choroby srdce. Nedávno byly otevřeny solné jeskyně, kde se léčí zvlášť lidé s astmatem, nebo jinou plicní chorobou. Navštěvníci by si neměli nechat ujít návštěvu Zbrašovských aragonitových jeskyní a Hranické propasti.

Tip na výlet - Zbrašovské aragonitové jeskyně

Zbrašovské aragonitové jeskyně leží v údolí řeky v lázních Teplicích nad Bečvou. Jedná se o jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Unikátní výzdobu tvoří minerál aragonit, dále také takzvané gejzírové stalagmity a kulovité sintrové povlaky připomínající koblihy. Nejnižší úrovně jeskyní jsou trvale zaplněny plynem oxidem uhličitým. Jsou nejteplejšími jeskyněmi v celé České republice s celoroční stálou teplotou 14°C. Byly objeveny v roce 1912 bratry Chromými.

Hranická propast - nejhlubší propast střední Evropy

Nedaleko jeskyní se nachází nejhlubší propast České republiky i celé střední Evropy - Hranická propast. Její hloubka je stále obestřena tajemstvím. Posledním ověřeným údajem je 289,5 metru, dna dosud nebylo dosaženo. Její suchá část, do níž lze volně nahlédnout, má hloubku - 69,5 metru, v zatopené části je nejnovějším měřením potvrzena hloubka dalších 205 m.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies