Laos, země chrámů a deštných pralesů

Laos je jednou z průmyslově nejzaostalejších zemí světa. V poslední době se však Laos začal otevírat turistům, které zde táhnou stovky chrámů a také nedotčená tropická příroda.
Vysoké stromy v pralese

Několik informací na úvod

Laos se rozkládá na ploše o rozloze 236 800 km². Žije zde asi šest a půl milionu obyvatel. Národnostní složení je velmi pestré. V Laosu žije 70% Laů, zbylých 30% tvoří dalších téměř 70 národností. Laosané jsou výhradně buddhisti, je jich tady asi 95%.

Přírodní rezervace a chrámy

Více než pětinu rozlohy tvoří přírodní rezervace. Laos se může pochlubit bezpočtem chrámů. Buddhismus je zde cítit na každém rohu, také proto se nyní tato země stále více otevírá zvědavým turistům. Velkým lákadlem může být i sledování mnichů při meditaci. Město Luangprabang s královským palácem je známé zbytky architektury francouzských kolonialistů.

Země známá výskytem slonů a tygrů

Nedotčená příroda je lákadlem číslo dvě. Tato oblast je známá neprostupnými deštnými pralesy s bohatou faunou i flórou. Již ve středověku se Laosu říkalo země milionů slonů. I dnes jsou horské pralesy i roviny kolem řeky Mekong jejich domovem. Žije zde i mnoho tygrů a další exotická zvířata. V Laosu máte pocit, jako by se zastavil čas. Lidé nespěchají, jsou příjemní a vše dokresluje neustálý výhled na hory a prales.

Laos a výroba opia

Zajímavostí u laoských mužů je fakt, že většina z nich stráví několik měsíců v izolaci v klášteře. Tato tradice je spojena s buddhistickou filosofií, dává jim to především klid a vyrovnanost ducha. Nechvalně známý je Laos výrobou opia. Tato země patří do tzv. Zlatého trojúhelníku, v poslední době však vláda proti výrobcům této drogy tvrdě zasahuje. Děje se tak také proto, že si uvědomují, jak moc jsou pro ně turisti důležití. Snaží se tak podpořit bezpečnost v zemi.

Další zajímavé články z rubriky Dovolená a cestování

Méně známé řecké ostrovy

Javoříčské jeskyně

USA – důležité informace o zemi

I Ostrava má svůj hrad

Chorvatsko - důležité informace o zemi

Francie - důležité informace o zemi

Anglie – důležité informace o zemi

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies