Květomluva - řekněte to květinou!

Kdo z nás by nechtěl porozumět řeči květin? Vše by bylo potom tak jasné... Jak se vyjádřit, aniž byste pronesli jediné slovo, vám poradíme právě v našem dnešním článku o symbolice květin.

květiny

Vyjádřete svůj cit květinou - symbolika květin

  • Fialky znamenají skrytou lásku.
  • Podobný význam mají pomněnky - ukazují na nesmělost dárce, který váhá odhalit své city.
  • Bílý šeřík je ve znamení rodící se lásky k osobě, které jsou darovány.
  • Pokud chcete udělat narážku na krásu obdarované/ho, využijte k tomu hrachor (= elegance), červené kamélie nebo bílé kopretiny, které říkají „ jsi krásná/ý“.
  • Červená chryzantéma znamená „miluji tě“.
  • Modrý, bílý nebo žlutý kosatec ukazuje na něžnou a šťastnou lásku.
  • Levandule naznačuje uctivou lásku.
  • Pivoňka symbolizuje láskyplný vztah.

 

Květiny - nabídka k sňatku aneb jak požádat ženu o ruku

 

Pánové, rozhodli jste se požádat svou vyvolenou o ruku? Dámy, dostaly jste kytici rudých růží? V tom případě je spočítejte - 12 rudých růží vyjadřuje nabídku k sňatku! Břečťan ujišťuje o věčné věrnosti a verbena znamená „vem si mě“. Nejlepší bude zkombinovat rudé růže s břečťanem. Pokud jde o barvu, bílá květina evokuje čistotu citu, např. lilie nebo růže. Pro už sezdané páry se hodí květ lípy, který symbolizuje pevnost vzájemné lásky.

Láska - jak vyjádřit vášeň ?

Tuto emoci nejlépe vyjádříte červenou barvou. Platí to pro rudé růže (za předpokladu, že nedarujete kytici s 12 květy), která se považuje přímo za ztělesnění vášně. Orchidea je velmi oceňovaná pro svou krásu a vzácnost, což z ní činí poměrně drahou květinu. Symbolizuje smyslnost, krásu a svůdnost.

 

Árony ztělesňují touhu po tělesném vztahu (s výjimkou žlutých a zelených květů, které mají duchovnější význam), stejně jako antúrie neboli toulitka a ibišek. Červený a růžový karafiát znamená rovněž spalující vášeň, ale ostatní významy už tak lichotivé nejsou (viz odstavec Kterým květinám se vyhnout). Můžete přidat i několik snítek anýzu, fenyklu, zázvoru, nebo anděliky, abyste vaši kytici správně okořenili!

Jak vyjádřit přátelství

Na znamení přátelství se hodí polní květy, jako sedmikrásky nebo bukvice lékařská. Konvalinka je také vhodná, stejně jako zimolez, který stvrdí váš přátelský svazek.

Jak vyjádřit zármutek

Hodně květin vyjadřuje smutek, např. hlaváček letní. Hořec a sléz znamenají utrpení. Sněženka vyjadřuje, že právě procházíte těžkým obdobím a asfodel o vás říká, že vaše srdce je opuštěné. Květ lotosu ukazuje na milostný zármutek, leknín, další vodní rostlina, symbolizuje chlad - „vaše srdce neopětuje mou lásku“. Měsíček znamená zármutek. Na usmíření sáhněte po olivové ratolesti, která symbolizuje mír.

Květomluva - jak vyjadřit nenávist?

Chcete-li elegantně naznačit váš hněv, zkuste bazalku, bylinku známou z kuchyně, která zcela jasně říká „nenávidím tě“. Chmelem a pryskyřníkem se obdarovávají ti, kterým máme co vyčíst, modrá hortenzie se dává rozmarným a náladovým lidem, narcis vyjadřuje egoismus. Sasanka a šípatka oznamují konec vztahu. Cínie naznačuje hněv, nestálost a znamená varování.

Barvy květin a jejich význam

  • Červená = vášeň a touha
  • Žlutá = nevěra a zrada, ale také to může být nový začátek a odpuštění
  • Růžová = něha
  • Bílá = čistota
  • Modrá = přátelství
  • Fialová = jemnost a zdrženlivost

Kterým květinám se vyhnout?

Některé květiny mají různé významy. To je příklad chryzantéma - znamená lásku, všeobecně je vnímána jako symbol věčnosti, my ji ale máme spojenou hlavně s Dušičkami a návštěvami hřbitovů. Totéž platí i pro karafiát. Normálně znamená vášeň, ale herci tvrdí, že přináší smůlu. Na jihu Evropy je to oblíbená hřbitovní květina. Zapomeňte i na cesmínu, bodlák a ostatní květy, které píchají a mohou tak evokovat agresivitu. Na závěr nezapomeňte, že počet květin v kytici má být lichý. Existují ale výjimky, např. pro růže.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies