Kvalitní lyžování

Vybrat správné lyže, lyžařskou helmu, lyžařské boty nebo termoprádlo to je opravdu tvrdý oříšek. Například špatné lyžařské boty vám mohou způsobit nejen celodenní utrpení namísto požitku z lyžování, ale mohou být dokonce příčinou špatné techniky jízdy. Poradíme vám, jak si vybrat správně.

Lyžař stojící na zasněženém kopci

Proč je správný výběr lyžařských bot tak důležitý

Tvar nohy a nároky na pohodlí obuvi jsou u každého z nás naprosto odlišné. Přitom právě to, jak bota sedí, určuje kvalitu i požitek z lyžování nejen dobrá sjezdovka je potřeba. Pokud někde tlačí nebo je v nich zima, vaše jízda bude podle toho vypadat. Špatné lyžařské boty mohou být dokonce příčinou špatné techniky jízdy.

Jaké lyžáky jsou pro mě nejvhodnějšíchlapecké lyžáky

Pokud se řadíte mezi rekreační lyžaře, vybírejte si měkčí, tzv. soft boty, které vám zajistí pohodu po dobu celého dne. Tvrdší boty jsou určeny pro zkušenější lyžaře. Nejméně pohodlné jsou nejtvrdší, tzv. race modely, vyráběné pro opravdové profesionály. Ženám, dětem a lidem s atypicky tvarovanou nohou jsou určeny speciální lyžařské boty.

Kdy a kde lyžáky nakupovat

Největší výběr lyžáků je vždy před sezónou, proto si naplánujte nákup už nyní. Vydejte se do specializovaného obchodu, kde vám budou schopni v případě nejistoty pomoci. Na nákup lyžařské obuvi si vymezte dostatek času, obvykle jde o hledání na dlouhou trať.

Nevhodné lyžařské boty

Dříve byly velmi rozšířené jedno nebo dvoupřezkové boty, ale ukázalo se, že nízký počet přezek neumožňoval botu dostatečně utáhnout. Kupujte proto boty minimálně se třemi přezkami. Protože je nabídka lyžáků široká, je dobré držet se uznávaných výrobců s dlouhou tradicí.

Zásady správného nákupu lyžařských bot

Počítejte s tím, že vnitřní výplň lyžařské boty se během používání trochu zvětší, proto kupujte raději menší botu než větší. Jak vám bota sedí poznáte až po jejím zapnutí. Palec se může dotýkat přední strany botičky, ale nesmí tlačit. Stejně tak nesmí tlačit nebo škrtit ostatní prsty, nárt, kotník nebo achylova šlacha. Při chůzi se noha v botě nesmí ani hnout. Lyžáky nesmí bránit v podřepu (důležité při provádění oblouků). Lyžařské boty zkoušejte v ponožkách, ve kterých lyžujete. Vyzkoušejte si maximální počet bot a v každých se projděte. Na svahu vám to pak půjde mnohem lépe - ať už zvolíte jakoukoliv techniku.

Druhy lyžařských bot

Lyžařská obuv pro atypické nohy

Pokud máte potíže s výběrem lyžařské obuvi kvůli neobvyklému tvaru své nohy, nechejte si vnitřní botu vytvarovat přesně podle své nohy nebo si kupte tzv. termoplastické vložky, které se vytvarují přesně podle tvaru vašeho chodidla. Velmi přizpůsobivé jsou také tzv. soft boots neboli měkké lyžáky.

dívčí lyžákyLyžařské boty pro ženy

Ženám se doporučuje vybírat z dámských lyžáků, které jsou upraveny speciálně pro dámskou nohu. Mají užší prostor pro nohu, jsou lehčí a měkčí.

Lyžařské boty pro děti

Protože noha dítěte neustále roste, rodiče dětí mají tendenci kupovat svým potomkům o pár čísel větší lyžařské boty, které vydrží alespoň dvě sezóny. Dětská noha ale ve velkých botách nesedí dobře, což může vést ke zbytečným úrazům (předejděte úrazům prevencí).

Vylepšené lyžařské boty

Firmy zabývající se výrobou lyžařských bot svá díla neustále vylepšují. Dnes jsou možné např. tvarovatelné vnitřní boty, nastavení bočního a předního náklonu komínu (pro přizpůsobení sklonu noh do X nebo do O), vyhřívání, přepínání pro chůzi apod.

Životnost lyžařských bot

Nákup lyžáků, to je investice na několik let, a proto by také několik let měly vydržet. Životnost lyžařské obuvi by se měla pohybovat mezi pěti až deseti lety.

Cena lyžařských bot

Pokud se chcete vyhnout hodinám utrpení v nevhodné lyžařské obuvi, nešetřete. Opravdu kvalitní lyžáky jsou sice dražší, ale investice se vám vrátí v podobě nezapomenutelných zážitků z lyžování. Výrobci, kteří kladou důraz na nízkou cenu, používají levné materiály, které často neodpovídají potřebám lyžaře. Cena lyžařské obuvi se pohybuje od 2 500 do 15 000 Kč.

Pokud sháníté nejen lyžařské boty, ale cokoli z lyžařské výbavy, doporučujeme navštívit eshop www.eshop.lyze-radotin.cz. Tady najdete vše potřebné k té správné lyžovačce.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies