Kůže - obal našeho těla

Kůže je obalem celého našeho těla. Odděluje okolní svět od vnitřního prostředí těla. Jedná se o orgán, který může hodně prozradit o našem zdravotním stavu..................

Ruka držící stébla trávy

Kůže usměrňuje teplotu těla. Pokud je naše teplota vyšší než 37 °C, vylučuje malými póry vodu, která se odpařuje (člověk se potí). Kůže nám umožňuje cítit teplo, chlad, vlhko i bolest. Je orgánem, který naše tělo chrání a tvoří až 10% hmotnosti našeho těla.

Tři vrstvy kůže

Pokožka

Pokožka je na povrchu kůže. Její nejsvrchnější buňky jsou odumřelé a zpevněné keratinem (jednoduchá bílkovina). Ten dává buňkám nepropustnost, čímž pokožka může tělo chránit před mikroby a prachem.

Škára

Škára se nachází pod pokožkou. Má za úkol vyživovat kůži, dávat jí pevnost a pružnost. Pomáhá pokožce při hojení různých zranění.

Podkoží

Podkoží je nejspodnější vrstva kůže. Jde o tukovou tkáň, která chrání kůží tak, že tlumí údery. Bez podkoží by se kůže při jakémkoliv malém nárazu roztrhla.

Kůže a její činnost

Na kůži jsou jemné části, které se neustále odlupují (kůže se loupe). Ale i přesto zůstává její vrstva stejně vysoká (1 mm), protože buňky se stále dělí a nahrazují za odumřelé. Tímto způsobem se naše kůže obnovuje každé tři měsíce, i když to pouhým okem nevidíme.

Barva kůže

Některé kožní buňky obsahují melanin (kožní barvivo). Lidé se světlou pletí, mají tohoto barviva méně než lidé tmavší pleti.

Znaménko krásy

Znaménko krásy se vytvoří v případě, že se spojí dohromady více kožního barviva na jednom místě.

Husí kůže

U každého kořene chloupku, který vyrůstá z kůže, je malý sval. Ten se v chladu napne a způsobí takzvanou husí kůži.

Otisky prstů

Kůže, kterou máme na konečcích prstů je propletena malými rýhami. Souboru těchto čar se říká otisky prstů. Nikdo na světě, dokonce ani jednovaječná dvojčata, nemá otisky prstů stejné.

Zdravé spaní - cesta ke zdravému vztahu

Spánek je důležitou součástí našeho života. Často zanedbáváme tuto část života.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies