Kutná Hora - skvost Evropy

Provinční a fádní město, nebo místo historie a středověké architektury? Od každého něco má v sobě Kutná Hora. Město ve středních Čechách, které patří k nejvýznamějším středobodům historických památek.
Osvětlená Kutná Hora ve tmě

Kutná Hora – evropský skvost

Přibližně 70 km východně od Prahy se rozkládá město Kutná Hora, jehož historické jádro představuje architektonický skvost evropského významu. Zajímá vás příroda ČR - více naleznete zde.

Kutná Hora – z historie města

Královské horní město se do historie zapsalo koncem 13. století. V té době se zde začalo těžit stříbro. Město bohatlo a patřilo k nejkrásnějším. Útlum nastal až v polovině 16. století. Kutná Hora si díky tomu zachovala ráz středověkého klenotu, který novodobá civilizace téměř nepoznamenala. V tom tkví grandióznost tohoto města.

Kutná Hora – zapomenuté město

V Kutné Hoře se díky zachování historické podoby můžeme obdivovat měšťanským domům, křivolakým uličkám, kostelům a především proslulé katedrále. Město nemá konkrétní centrum. Klikaté uličky spojují několik blízkých náměstí. Proto působí tak tajuplně. Láká vás turistika? Poradíme vám, kam letos vyrazit - klikněte zde.

Kutná Hora – památky

Vlašský dvůr – bývalá mincovna a sídlo krále, kde se razily pražské groše. Můžete si tento objekt prohlédnout a zakoupit si repliku groše.
Chrám sv. Jakuba – jeden z hlavních kutnohorských chrámů, charakterizuje jej vysoká, štíhlá věž.
Středověký Hrádek – sídlí zde České muzeum stříbra, můžete zde navštívit původní důlní šachty.

Kutná Hora - chrám sv. Barbory

Hlavní dominantou města je právě chrám sv. Barbory. Patří k ní terasa s barokními sochami, monumentální jezuitská kolej, jež se zanedlouho promění v sídlo Muzea Českého výtvarného umění. Gotická katedrála s trojicí hrotových střech je nezaměnitelná s jinými. Chrám byl založen na konci 14. století hutí Petra Parléře. Byl dokončen až počátkem 20. století. Zdobí ji úchvatný interiér a kružby kleneb, které předčí i svatovítskou katedrálu. Z terasy u chrámu se vám naskytne jedinečný výhled na město.

Kostnice

Kostnice v Sedlci – část Kutné hory – je dalším skvostným místem. Můžete se přesvědčit o tom, že lebky a kosti zemřelých v minulosti dobře sloužily jako výzdoba. Z kostí všeho druhu je zde vytvořeno dokonalé výtvarné dílo.

Kutná Hora - Kutnohorské stříbření

Pokud si chcete návštěvu Kutné Hory užít se vším všudy, vydejte se sem v době Kutnohorského stříbření, které probíhá většinou v červnu. Město se v té době vrací o 500 let zpátky. Čeká vás svět jako z pohádky – královský průvod, bojová vystoupení, kejklířské kousky, historický jarmark, rytířské turnaje a spousta dalších zajímavostí.

Kutná Hora – osobnosti

V Kutné Hoře se narodilo také mnoho významných osobností kulturního a společenského života. Mezi nejznámější rodáky patří dramatik a novinář J. K. Tyl či renesanční básník Mikuláš Dačický z Heslova. Během svého života zde pobýval J. Vrchlický a K. H. Borovský.

Na závěr jednoduchá rada. Kdo chce zažít středověk na vlastní kůži, ať se vypraví do Kutné Hory.

Další zajímavá místa v ČR

České Švýcarsko
Šiklův Mlýn - westernové městečko
Průhonice - oáza klidu
Sportovní akce v ČR
Praha - Nový Svět
Český ráj - romantická dovolená v Čechách
Liberecký aquapark
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies