Kuriózní vánoční zvyky u nás i ve světě

V mnohých rodinách je součástí Vánoc také dodržování vánočních zvyků. Některé starodávné zvyky se dodržují dodnes, na některé se s postupem času zapomělo. Nemyslíte, že je to škoda? Přečtěte si více o kuriózních vánočních zvycích.

Vánoční hvězda co svítí

Zajímavé zvyky z dob minulých

Naši předkové dodržovali spousty vánočních zvyků, některé přetrvaly a lidé je dodržují i dnes, některé již ale upadly v zapomnění. Pár z nich se vám nyní pokusíme přiblížit, třeba vás inspirujeme k jejich obnovení.

Dívky třepaly bezem

Dívka, která se v následujícím roce chtěla vdávat, šla na zahradu a zatřepala bezem se slovy: "Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milej dnes"! Odkud se pes ozval, tam se pak dívka provdala.

Lidé nezametali

Během Štědrého večera bylo zakázáno zametání, protože by při něm mohly být zraněny duše předků, které by se později mohly mstít.

Krmili domácí zvířata

Krávy dostávaly pečivo z mouky, petržele, šípků a zbytků z máselnice, aby dobře dojily.

Dívky házely střevícem

Svobodné dívky o vánocích házely střevíc přes hlavu. Pokud ten dopadl na zem špičkou ke dveřím, znamenalo to, že se v následujícím roce provdá a odejde z domova.

Lidé už na tradice dnes moc nejsou

Zvyků, které se dnes ještě dodržují, už není mnoho, ale alespoň s některými se určitě ještě setkáte. Zde je pár typů.

Lití olova

Nad plamenem se rozžhaví kousek olova až úplně roztaje. Připraví se nádoba s vodou a do ní se olovo opatrně vlije. Odlitek, který vznikne, věští dotyčnému jeho budoucnost. Například odlitek ve tvaru hvězdy znamená úspěch, uznání.

Krájení jablka

Jablko se přepůlí vždy po štědrovečerní večeři, avšak ne obvyklým způsobem, ale kolmo na osu, tedy napříč. Pokud má vnitřní část s jádry tvar hvězdy, sejdou se za rok všichni ve zdraví. Má-li tvar kříže, někdo z přítomných těžce onemocní.

Štědrovečerní večeře

Na Štědrý den se až do večera zachovává přísný půst. Ten, kdo vydrží, by měl večer vidět zlaté prasátko. Ke společné večeři se zasedá, jakmile vyjde první hvězda. Pod talíře se na štědrovečerní večeři dávají kapří šupiny, které mají přinést všem po celý rok dostatek peněz. Po dobu slavnostní večeře nesmí nikdo vstávat.

Stromeček jako zábava

Pro většinu lidí je normální si vánoční stromeček koupit. Najdou se ale jedinci, pro které se shánění vánočního stromku stalo docela zábavnou tradicí plnou adrenalinu. Zkrátka bez ukradeného stromku si nedokáží Vánoce představit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies