Kuriózní mosty z celého světa

Mosty byly odedávna důležitými dopravními mezníky. Dodnes existují i takové, které vám doslova vezmou dech. Pojďte se s námi podívat na ty nejkurióznější.

Nejdelší most na světě v Číně

Nejdelší most přes moře najdete v Číně

V roce 2008 byl slavnostně otevřen most Hangzhou Bay Bridge, který spojuje přes moře čínská města Šanghaj a Ning-po. Most nezvykle esovitého tvaru měří celkem 36 kilometrů a zkracuje cestu na druhou stranu cca o 120 km. Most je pojatý jako šestiproudová dálnice, jeho výška dosahuje místy až 67 metrů. Velkolepou stavbu stihli v Číně postavit za pouhé čtyři roky.

Nejdelší most na světě je v Louisianě

V americkém státě Louisiana vedou přes jezero Pontchartrain dva mosty. Delší z nich je se svými cca 38,5 km nejdelším mostem na světě. Most spojuje město Mandeville s New Orleans. Stavba se tak pyšní prvenství jen díky 2,5 km navíc oproti čínskému Hangzhou Bay Bridge. Na rozdíl od čínského mostu je tento pouze dvouproudovou silnicí. Dřevěný železniční most zde stál již od roku 1883, postupně byl ale rekonstruován a přistavěn most další.

Nejstarší mosty světa

Nádhernou podívanou vám poskytne most Pont du Gard ve Francii. Jedná se o nadzemní část jednoho z nejstarších akvaduktů. Měří 300 metrů a byl dokončem v roce 19 př. n. l. Je neuvěřitelné, že se tato část dochovala až dodnes a je běžně využívána pro dopravu. Přibližně stejně starý je Tibériův most v jižní Itálii. Měří 70 metrů a najdete jej ve městě Rimini. Překrásný je také Segovijský akvadukt ve španělské Segovii nebo most v Portugalském Chaves.

Pohyblivé mosty

Kapitolou samou o sobě jsou tzv. pohyblivé mosty. Slouží zejména k překonávání vodních toků, v minulosti ale měly také obranné účely (přerušily cestu útočníkům). Nejznámějším sklápěcím mostem je beze sporu Tower Bridge v Londýně, spoustu jich ale najdete i v Nizozemsku či Rusku. V Norsku mají dokonce i sklápěcí železniční most, v Nizozemsku železniční otočný. Tzv. ponorné mosty se dokonce v případě potřeby „schovají“ pod hladinu.

Ano, je tomu skutečně tak. Vrchol viaduktu Millau ve Francii dosahuje 343 metrů nad mořem (samotná vozovka leží cca o 70 metrů níže) a řadí se tak k nejvyšším mostům světa. Je tady běžné, že se řidiči kochají pohledem na mraky, které jsou doslova na dosah.

Most končící jako tunel

Švédsko se může pyšnit mostem, který přechází v tunel a ústí v Dánsku. Měří 7,7 km, je vybaven čtyřmi pruhy a má dvě železniční tratě. Podle Oresundské úžiny, kterou most překlenuje, dostal název Oresund.

Nej české mosty

Neznámějším a druhým nejstarším českým mostem je Karlův most v Praze. V roce 1402 nahradil původní Juditin most, stržený o šedesát let dříve při jarním tání ledů. Je bohatě zdobený sochami a sousošími a je právem považován za jeden z nejkrásnějších mostů na světě.

Nejstarším českým mostem je Kamenný most v Písku vedoucí přes řeku Otavu. Byl postaven v gotickém slohu v druhé polovině 13. století a je taktéž bohatě zdoben sochami.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies