Kuriózní lidské fobie

Věděli jste, že lidé mohou mít panický strach, neboli fobii snad ze všeho, na co si vzpomenete? Ano, je to tak. A my vám v dnešním článku prozradíme jedny z těch nejkurióznějších.
Vystrašená žena s roztaženými prsty

Lidé a kuriózní fobie

Mezi nejčastější fobie patří například klaustrofobie, tedy panický strach z uzavřených prostor. Není ale pouze jedinou fobií, která v takto nemocných lidech způsobuje až smrtelný pocit strachu…

Strach ze společnosti

Sociofobie, neboli strach ze společnosti, sice nepatří mezi příliš ojedinělé fobie, každopádně patří mezi jedny z velmi kuriózních druhů. Takto postižení lidé mají strach z každého kontaktu se společností. Nemohou jít nakoupit do obchodu, nemohou jezdit městskou hromadnou dopravou a už vůbec ne například na koncerty nebo jiná místa, kde se hromadí davy lidí.

Fobie ze zvířat

Někteří lidé trpí fobiemi ze zvířat. Nejčastěji z hlodavců, žab nebo hmyzu. Je přirozené, že většina z nás se té „velké potvory na stěně“ prostě štítí, ale dokážete si představit, že když uvidíte pavouka, poleje vás smrtelný pot, rozbuší se vám srdce, div nepukne a panickou hrůzu nemůžete překonat?

Fobie z vysokých staveb

Ano, i taková fobie existuje. Podobní lidé mají problémy s vysokými stavbami, a to většinou velmi (zdánlivě) neoprávněně. Neděsí se totiž toho, že na ně spadnou, ale prostě jen toho, že tam jsou.

 

Například jistá dáma v Americe, která díky své fobii musela bydlet daleko od průmyslových měst, jednou zjistila, že v blízkosti jejího domu stojí opuštěný vysoký komín. Vždy, když někam jela, komín si objížděla s takové dálky, aby neviděla ani jeho špičku v dálce.

Fobie z vlastních kolenou

Jistá anglická dáma se celý život panicky bála svých kolenou. Nemohla si na ně ani sáhnout, a když se kolene náhodou dotkla, měla z toho podobný pocit, jako lidé, kteří se štítí hmyzu a omylem jej rozmáčknou prstem.

 

Velmi časté sezení s terapeutem jí pomohlo se své fobie zbavit. Ovšem cesta byla strastiplná a trvala několik let. Dáma si teď na své koleno klidně sáhne, ale stále si o něm myslí, že je to hnusná věc, která k ní nepatří…

Další zajímavé články z rubriky zajímavosti ze světa

Bakterie, které léčí...

Globální oteplování - jaké následky hrozí?

Snář - co znamenají sny?

Jak mluví lidé po celém světě?

10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies