Kuří oko a bradavice - co na ně pomáhá?

Léčba kuřího oka či bradavice je náročná. Důležitá je prevence. Ale co dělat, když už se vám něco takového vytvořilo? Většinou za to může nevhodná obuv. Jak proti nim zasáhnout?

Kuří oko a bradavice - co na ně pomáhá?

 

Umíte je od sebe odlišit?

 

Kuří oka trápí častěji ženy kvůli nošení nevhodné obuvi. Buď je příliš úzká či špičatá a kůže se proti tomu brání tím, že vytvoří kulovitý útvar (otlak), který má žluto-šedé zbarvení a zdobí ho černá tečka uprostřed. Také za to mohou i silné ponožky. Kuří oko se může objevit na prstech či mezi nimi, na patě, nártu či na chodidlech. Výrustky jsou 3 - 12 mm velké. Když se je pokoušíte odstranit, zbarví se do běla a mohou se začít drobit. Tato chvíle je ideální pro namočení a vydloubnutí kuřího oka čistým, ostrým předmětem.

 

Bradavice je většinou hrbolatá, má více vrstev a malé černé tečky. Někdy má i kořínky při odstranění a vytvořit se může kdekoliv na těle. Jestli ji budete nesprávným způsobem odstraňovat, může vám krvácet. Kuří oko by v tomto případě krvácet nemělo. Mějte na paměti, že bradavice jsou infekční a roznáší se velmi dobře krví. Nejčastěji je najdete na plosce nohy a pouze ty velké opravdu bolí. Kuří oko oproti bradavici bolí hned.

 

Jak se zbavit kuřího oka?

 

Můžete si v lékárně koupit speciální náplasti, které ale nalepte, až si důkladně omyjete nohy. Nechte je na chvíli ve slané vodě. Kůže vám změkne a vy můžete ono místo trochu oškrábat pemzou. Pak po usušení nohou můžete nalepit náplasti. Měli byste tento postup opakovat, dokud se kuřího oka zcela nezbavíte či jej jednoduše nevyříznete.

 

Klidně můžete zkusit i nějaké ty babské rady. Když naložíte plátky česneku či cibule do octové vody a necháte je tam 3 dny, můžete je přiložit na kuří oko a nechat působit přes noc. Přelepte náplastí, ráno místo opláchněte a večer opakujte. Také pomáhá potírání kuřího oka šťávou z vlaštovičníku nebo propolisem a to tak dlouho, dokud nezmizí.

 

Čím odstraníme bradavici?

 

Jednou z možností, jak se zbavit bradavice, je objednání se ke kožnímu lékaři a ten vám ji odstraní jednou z mnoha metod. Zákrok se provádí zmrazením pomocí tekutého dusíku, potíráním roztokem kyseliny salicylové, laserem nebo vám ji vyříznou operativně a podobně.

 

Pokud se k lékaři prozatím objednávat nechcete, zkuste domácí léčbu. Můžete vyzkoušet česnekovou metodu. Očistěte si stroužek česneku, pak z něj odkrojte větší plátek a přiložte ho na bradavici. I když to může pálit jako čert, nechte česnek působit alespoň 5 minut. Dva dny se nebude nic dít, ale potom by vám bradavice měla sama odpadnout. Jestli nemáte citlivou kůži, nechte česnek působit i několik hodin (4 - 5). Přelepte ho náplastí, aby zůstal pěkně na místě. Déle ho tam však nenechávejte, jinak si popálíte kůži. Poté opláchněte vlažnou vodou.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies