Kupujeme obuv pro dítě

Kupovat boty pro malé děti je mnohem obtížnější, než pro dospělé. Víte, na co si dát při výběru pozor a která obuv je pro dítě nejlepší?

Botička pro dítě položená na bříšku těhotné ženy

Kdy koupit první boty?

Někteří rodiče mají pocit, že dítě potřebuje obout botky ihned, jakmile se postaví prvně na nohy. V domnění, že se dítěti bez bot zdeformuje noha, kupují první boty bez porady s pediatrem. Ve skutečnosti je to chyba, kterou si rodiče uvědomí většinou pozdě. Stejně jako nekvalitní obuv, také brzká obuv může dítěti poškodit nohu.

Dětská noha je v prvních letech života velice poddajná, a proto se přizpůsobí jakémukoli tvaru. Nežli se však obuje do kvalitní obuvi, musí nejprve zesílit. Nechte dítě doma běhat bez bot, jedině tak si posílí svalstvo pro další užívání. První boty se kupují až tehdy, je-li dítě schopné chodit samo bez pomoci. Je zcela logické, že doma nemůže chodit jen v ponožkách. Pro toto období, kdy je schopné chodit jen s vaší pomocí, mu pořiďte silné pletené boty. Dítě s nimi nemůže nastydnout od podlahy a tvar nohy nijak neovlivní.

Jak změřit velikost nohou?

Každý prodejce obuvi má k dispozici měřící desku, která ale nemusí být přesná od výrobce. Desku můžete vyzkoušet jako orientační pro měření své velikosti, nikoli dětské. Velikost nohou dítěte měřte výhradně doma. Potřebujete k tomu přesný metr, papír, tužku a dvě silnější desky (případně knihy). Nohu dítěte položte na papír, desky či knihu zlehka přitiskněte k patě a k nejdelšímu prstu nohy a označte tužkou. Totéž udělejte i s druhou nohou. Délku mezi oběma body změřte a s výsledným číslem zajděte k prodejci. Ten podle velikostní tabulky určí, jakou velikost dítě má.

Velikost levé i pravé nohy nebude nikdy stejná, vždy je třeba se řídit tou delší nohou. U předškoláků je postup stejný. Zapomeňte proto na zažité měření správné velikosti tím, že mezi patu dítěte a opatek boty vložíte prst. Pokud dítě neposune nožku až dopředu nebo naopak skrčí prsty, správnou velikost nekoupíte. Buď mu bude bota velká, nebo naopak malá. Každá obuv by však měla být nejméně o půl centimetru větší než velikost nohy dítěte.

Vybíráme autosedačku pro naše dítě

Dětské kočárky - v čem bezpečně vozit dítě?

Střídavá péče o dítě

Učíme dítě slušnosti

Dítě a pes

Kdy je nejvhodnější čas počít dítě?

Strava pro děti do tří let

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies