Kulturistika - Vzpírání

Obrovská sílá, nekonečné soutředění, přesná rychlost. To jsou hlavní předpoklady pro úspěšné vzpěrače. Překonat sám sebe. To je základ vzpírání - sportovní disciplíny silového sportu.
Činka vážící 15 kilogramů

Vzpírání - jeho charakteristika

Vzpírání je sportovní disciplína, při které se vzpěrač snaží zkombinovat sílu a rychlost zdvihu tak, aby uzvedl co nejtěžší zátěž.

Vzpírání – z historie

Vzpírání bylo součástí již prvních novodobých olympijských her roku 1896, znovu však bylo zařazeno mezi disciplíny roku 1920. Ženy byly poprvé zapojeny do mistrovství roku 1987 a součástí olympiády se staly až roku 2000. V současné době soutěží muži v osmi a ženy v sedmi váhových kategoriích.

Soutěž je složena ze dvou disciplin

  • Nadhoz soupažný (nadhoz) – vzpěrač zvedá činku nejprve na ramena, pohupem ji vyráží nad hlavu do napjatých paží. Činku musí nad hlavou ustálit a počkat na povel: dolů.
  • Trh soupažný (trh) – činku uchopí nadhmatem a plynule vytáhne nad hlavu. Paže musí být napjaté.

Vzpírání – průběh závodu

Před závodem musí soutěžící oznámit, na jaké váze začnou. Na každou pak mají tři pokusy. Jestliže byl pokus úspěšný, musí zvýšit zátěž nejméně o 2,5 kg. Vítězí ten kdo v součtu obou disciplín vzepřel větší váhu.
  • Mezi význemné české vzpěrače patří například Zbyněk Vacura nebo Lenka Orságová. Tento sport patří mezi velmi náročný a pro závodníky psychicky vyčerpávající. Velmi důležitá je motivace. Její ztráta může znamenat paradoxně i ztrátu síly a odhodlání.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies