Kukuřice setá - cukrová

Kukuřice setá- cukrová (Zeya mays saccharata) je velmi oblíbenou polní plodinou. Kukuřice má vysoký obsah účinných látek, které se používají v lidovém léčitelství při léčbě močového měchýře a trávícího ústrojí.

Rozevřené klasy kukuřice

Kukuřice setá cukrová - Zea mays saccharata

Kukuřice setá cukrová se stále víc pěstuje na polích i v zahradách. Má velký obsah vitamínů, a proto se také používá v lidovém léčitelství k léčení močového měchýře a travícího ústrojí.

Lidové názvy

Kukuřici seté se také říká žito vlašské, žito selské, žito turecké.

Sběr a sušení

V době květu (červenec- srpen) visí z konců palic kukuřice niťovité čnělky. Nazývají se také kukuřičné vlasy. Právě ty jsou léčivou částí rostliny. Kukuřičné vlasy se odřežou před opylením a rychle se ve stínu usuší.

Účinné látky

Kukuřičné blizny obsahují saponin, silici, hořčiny, třísloviny, pryskyřice, olej, cukry, minerální látky, koenzymu Q, mangan, vitamín B1.

Použití

Kukuřice setá se používá zejména při onemocněních močových cest, zklidňuje trávicí trakt, snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru, v tradiční čínské medicíně se používá při onemocněních jater.Také se podílí na zlepšení výkonnosti mozku, zlepšuje náladu, stará se o zdravou kůži , vlasy a nehty.

 

Čaj z kukuřice seté

1 čajovou vrchovatě naplněnou lžíci kukuřičných vlasů zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Krátce vyluhujeme a čaj pijeme neslazený 1x až 2x denně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies