Kuks - zámek v tempu baroka

Skvost mezi českou architekturou. Komplex bývalých lázní a zámku. Mezi originální stavby patří barokní špitál milosrdných bratří s kostelem Nejsvětější Trojice a unikátní Betlém. Úchvatná a pohlcující barokní architektura. Načerpejte energii z historie.
Zámek Kuks

Kuks – základní informace

Jedná se o obec a výletní místo v údolí Labe, 25 km od Hradce Králové. Podmětem k založení této obce byly minerální prameny. Příznivý výsledek vedl ke zbudování šlechtické rezidence na tomto místě, jež se stala významným místem, kde se scházela šlechta z celého okolí. Název Kuks (Kux) vznikl na památku zlatých dolů, jejichž stopy byly objeveny v okolí. Toto panství koupil v 17.století rakouský generál Jan Špork.

Kuks – co zde najdeme

V původní podobě a rozloze se do dnešních časů dochovaly pouze budovy špitálu s kostelem a plastickou výzdobou a schodiště s vodní kaskádou u zámku. V roce 1740 zničila povodeň závodiště, letohrádek a holubník. Zámek byl zbořen roku 1901.

Kuks – pozoruhodnosti

Hlavní pozoruhodností Kuksu je sochařská výzdoba kostela a špitálu. Autorem četných soch je sochař vrcholného baroka Matyáš Bernard Braun. Ve 24 alegorických sochách Ctností a Neřestí, v alegorii osmi Blahoslavenství, v plastikách Náboženství, Andělů smrti a v soše Křesťanského rytíře vyjádřil postoj hraběte Šporka ke světu i životu. Významná je také barokní lékárna s původním mobiliářem z 18. století.

Lapidárium v Kuksu

Braunovo lapidárium. Jsou zde umístěny Braunovy originální sochy.

Braunův betlém

Skvělým tipem pro procházku je barokní betlém, vytesaný do skálv v lesním úseku M. B. Braunem. Evropský unikát v sochařství. Ze skal vystupují biblické postavy vás ohromí. Na sochách už sice zapracoval zub času, v minulosti však byly i barevně vyvedené. Přesto se jedná o úchvatnou podívanou. Umění v lese – to jen tak někde nezahlédnete.

Pokud máte chuť na uvolňující a zároveň poučný výlet do období baroka, zajeďte si do Kuksu. Stejně tak, jak je baroko monumentální a rozervané, toto místo čiší obrovskou energií. Z Kuksu je blízko do Babiččina údolí, Orlických hor a dalších turisticky významných míst.

Můžete zde také navštívit hostinec "U zlatého slunce" ze 17. století s výraznou fasádou a spoustou jídla.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies