Krušina olšová

Krušina olšová (Frangula alnus) je velmi často používaná náhrada rebarbory, která je v dnešní době velmi drahá. Krušina se především přidává do bylinných projímavých směsí.

Listy rostliny zvané krušina olšová

Krušina olšová - Frangula alnus

Krušina olšová se dostala do léčitelství jako náhrada za drahou rebarboru. S možnostmi zavedení do terapie ale byly problémy, protože čerstvá kůra působí jinak než léčivě. Proto se musí kůra krušiny nejdříve zahřívat při teplotě 100°C, aby mohla být použita pro přípravu projímavých bylinkových směsí.

Lidové názvy

Krušině olšové se také říká bluva, čeremcha, krupina, psí jahůdka, řešetláková krušina, rebarbora chudých.

Sběr a sušení

Kůra krušiny se loupe v dubnu až v květnu z mladých uříznutých větví. Suší se rychle na slunných místech nebo umělou teplotou do 40°C. Aby se mohla užít k léčivým účelům, musí se skladovat buď 1 rok, nebo zahřívat 1 hodinu při teplotě 100 °C. Tím se vytvoří z redukovaných forem antrachinonů obsažených v čerstvé kůře promíjivé účinné látky.

Účinné látky

Krušina olšová obsahuje antrachinonové a diantronové glykosidy, frangulaemodiny, flavonoidy, třísloviny.

Použití

Krušina olšová se používá zejména jako projímadlo, dále má také příznivé účinky i na celkový metabolismus organismu a podporuje tvorbu žluči. Čerstvá působí dávení. Zralé plody krušiny mají stejný účinek jako kůra, jen několikrát silnější! Krušina je součástí originálně vyráběných přípravků, především směsí určených k redukci hmotnosti a zmírnění obtíží se zácpou.

 

Čaj z krušiny olšové

1 gram sušené drcené kůry krušiny olšové zalijeme 150 mililitry vroucí vody. Necháme vyluhovat a poté pijeme 1x denně. Denní dávka se pohybuje v rozmezí 0,5-2,5 g. Nepoužívat více jak 8 – 10 dnů!!!

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies