Krize středního věku

V mládí plánujeme svou budoucnost, ve stáří lpíme na minulosti. Krize středního věku spočívá v rozpolcení, které přináší otázky typu: Nezmeškal jsem něco? Dělal jsem ve všechno dobře?
Sedící muž v obleku se sklopenou hlavou
Tato krize se objevuje po dosažení "středního věku", tedy v období mezi 40 a 50 lety. Může se však objevit i mnohem dříve nebo později. Projevuje se zesíleným vnitřním neklidem, zdánlivě nevysvětlitelnou nespokojeností, depresemi a ztrátou sebevědomí. Postihuje jak muže, tak i ženy.

Příčiny krize středního věku

V mládí plánujeme svou budoucnost a přemýšlíme o tom, co má ještě přijít. Staří lidé zase žijí více v minulosti. Příčina krize středního věku spočívá v rozpolcení: na prahu stáří se najednou vynořují otázky typu: "Dělal jsem všechno dobře?" "Mohu vůbec ještě něčeho dosáhnout?" "Je ještě čas na nápravu?" Lidé v takové krizi si mnohem více všímají svých prvních vrásek, horšího vzhledu vlasů, ztráty kožní pružnosti, vitality, v mnohých případech i zdraví. Ženám situaci zrovna neulehčuje fakt, že toto období je také většinou obdobím přechodu - klimakteria. Děti odcházejí z domova, umírají vlastní rodiče. Dotyční vnímají čas mnohem citelněji než kdy dříve. Cítí se osamělí a bez naděje na jakoukoliv změnu k lepšímu.

Jak krizi středního věku čelit

Je velmi důležité pokusit se s touto krizí vyrovnat. Stereotypní život, zaběhnuté všední dny a stále stejné návyky krizi středního věku posilují. Pokuste se vnést do svého života trochu změny. Najděte si koníčky, které vás budou těšit, popřípadě se nebojte oslovit psychoterapeuta.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies