Krevní tlak

Krevní tlak je takový tlak, kterým krev působí na stěnu cév. Jeho hodnota se pohybuje mezi dvěmi mezními hodnotami – nejvyšší a nejnižší a je závislá na momentálním stavu lidského organismu.
Tonometr s tužkou a papírem

V klidném stavu je krevní tlak nižší než po fyzické námaze nebo rozrušení (mimochodem slyšeli jste o stresových potravinách - více zde). Oficiálně se krevní tlak měří v Pascalech, ale v medicíně se nejčastěji udává v milimetrech výšky vytlačeného sloupce rtuti klasického rtuťového tlakoměru.

Krevní tlak – vyšetření krevního tlaku

Měření krevního tlaku je běžnou metodou vyšetření, kdy lékař pomocí tonometru zjišťuje konkrétní hodnotu Vašeho krevního tlaku.

Krevní tlak – jak se měří

Lékař Vám přiloží tonometr na paži nebo stehno a na stupnici odečítá konkrétní dvoucifernou hodnotu. První hodnota ukazuje vyšší číslo, což je systolický tlak. Nižší číslo označuje diastolický tlak.

Krevní tlak – optimální hodnota

120/80 nmHg (milimetrů sloupce rtuti)

Krevní tlak – co dělat před vyšetřením

Před měřením krevního tlaku byste měli zaujmout pozici, ve které se bude měření provádět a setrvat v ní aspoň 15 minut. Tak se krevní tlak uklidní a jeho hodnota nebude ovlivněna například předchozí námahou. Nedoporučuje se, měřit krevní tlak ani po konfliktní situaci jako je třeba stres, který tlak výrazně zvyšuje.

Krevní tlak – poruchy krevního tlaku

K nejčastějším příčinám úmrtí patří onemocnění srdce a krevního oběhu spolu s rakovinou. Stále více lidí trpí vysokým krevním tlakem (hypertenze) - patří mezi civilizační choroby, klikněte zde.Druhou formou poruchy krevního tlaku je nízký krevní tlak (hypotenze).


Mnoho pacientů problémy s krevním tlakem neřeší, jelikož o něm ani neví. Lékaře často navštíví až když je nemoc fyzicky obtěžuje, což je mnohdy pozdě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies