Králický Sněžník – střecha Evropy

Králický Sněžník bývá často označován jako střecha Evropy. Nachází se zde totiž bod, ve kterém se stýkají tři hlavní evropská rozvodí. Králický Sněžník je ale také vynikajícím místem pro zimní i letní dovolenou – posuďte sami.
Králický Sněžník

Masív Králický Sněžník

Králický Sněžník je členitá hornatina na rozhraní Čech, Moravy a Polska. Nachází se nedaleko pohoří Jeseníky. Západní hřeben tvoří přirozenou hranici s Polskem. Nejvyšší vrchol této hornatiny se jmenuje stejně. Měří 1423 m. nad mořem. V masívu Králického Sněžníku žije spousta vzácné flóry a fauny, zvláště pak z řad ptactva. Proto zde také byla vyhlášena Ptačí oblast Králický Sněžník.


Králický Sněžník je ale především významným hydrologickým místem. Prochází jím tří hlavní evropská rozvodí – řeka Morava, ústící do Černého moře; Tichá Orlice, která odtéká do Severního moře a polská řeka Wilczka ústící do Baltského moře. Bodem, ve kterém se všechna tato rozvodí stýkají, je hora Klepý (1145 m).

Jak to vypadá nahoře na hoře Králický Sněžník

Na vrchu Králického Sněžníku kdysi stála rozhledna a bouda. Obě stavby ale byly zbourány. Najdete zde ale sošku slůněte a významný trojmezní kámen Českého království, Moravského markrabství a Kladského hrabství. Sochu zde postavila v roce 1932 umělecká skupina, která měla slona jako svůj symbol.

NPR Králický Sněžník

V centrální a vrcholové části masívu Králický Sněžník leží stejnojmenná Národní přírodní rezervace. Rezervace je cenná po živočišné, rostlinné i geomorfologické stránce. Dochovaly se zde zbytky původních lesních porostů, mrazové sruby a kamenná moře. V údolí horního toku Moravy se dokonce nachází kraj s jeskyněmi a ponory.

Lyžování na Sněžníku

Hora Králický Sněžník dostala svůj název díky dlouho trvajícímu zimnímu období – sníh se na vrcholu hory drží až 8 měsíců v roce. Toho využívají zejména lyžaři. V současné době je v provozu osm lyžařských areálů – Ski centrum Sněžník u obce Dolní Morava a zbylých sedm v oblasti Staroměstsko (Hynčice pod Sušinou, Paprsek, Olšinka – Velké Vrbno, Návrší – Stříbrnice, Kunčice – Šlosar, Kunčice – Lhocký, Mc Gregor – Staré Město).

Kralicko a město Králíky

Hlavním městem mikroregionu Králický Sněžník je malebné město Králíky, obklopené horami. Kralicko je jednou z nejméně ekologicky i turisticky poškozených oblastí a tudíž také ideální oblastí pro tuzemskou dovolenou. V zimě zde můžete lyžovat nebo jezdit na běžkách po dlouhých běžeckých trasách Králického Sněžníku, v létě můžete prošlápnout některé z místních turistických nebo cyklistických stezek. Kralicko zkrátka má co nabídnout!

Další tipy na dovolenou či výlet v ČR

Český ráj – romantická dovolená v Čechách

Nejkrásnější místa u nás – 1. díl

Nejkrásnější místa u nás – 2. díl

Turistika – oblíbená turistická místa u nás – 3. díl


 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies