Krakov – pohádkové městečko

Krakov je pro Polsko tímtéž jako Praha pro Českou republiku. Ze všech uliček dýchá historie, romantická zákoutí a bohatý kulturní život se vám navždy vryjí do paměti. Pokud máte cestu do Polska, vyplatí se zde udělat zastávku!

Město Krakov v Polsku

Krakov v číslech

Krakov je po Praze a Budapešti třetím nejnavštěvovanějším místem střední a východní Evropy a s počtem cca 760 000 obyvatel druhým největším městem Polska. Je rozdělen na 18 městských královských částí, nejvýznamnější je tzv. Stare Miasto. Není divu, že Krakov patří již od roku 1978 mezi světová kulturní dědictví UNESCO. Děkovat za to může také sovětským vojákům, kteří byli na konci druhé světové války nuceni Krakov narychlo opustit a tím jej nestačili nijak výrazně poškodit.

Krakov nabízí opravdu hodně. Nachází se zde 6 divadel, 28 muzeí, 23 univerzit a více než 6 tisíc historických objektů. Ne nadarmo se Krakovu říká město kultury. V porovnání s hlavním polským městem, Varšavou, má dokonce i více návštěvníků (3-4 milióny turistů za rok).

Historické objekty aneb co musíte vidět

Hrad Wawel a okolí

Nejvýraznějším historickým objektem Krakova je hrad Wawel, stojící na stejnojmenném vrchu lemovaném řekou Vislou. Hrad je starý více než deset století, díky přestavbě po požáru v roce 1595 ale zůstal dodnes zachován. Hrad je komplexem několika hradních budov a katedrály, patří k němu také královské zahrady. Wawelská katedrála v minulosti sloužila jako korunovační místo polských králů, proto se zde také nachází hrobky královských rodin. Na kopci Wawel najdete tzv. Dračí jeskyni (Smoczna Jama) se sochou draka, kterého podle pověsti zabil král Krak a osvobodil tak celé město.

Rynek Glowny

Rynek Glowny je největším středověké náměstím na světě. O Vánocích se zde vyplatí zajet na vánoční trhy, náměstí dýchá kouzelnou atmosférou. Najdete tu uličky plné obchodů, restaurací a cukráren. Rynek je rozdělen na dvě části historickou budovou Sukiennice, ve které se dnes prodávají šperky a nejrůznější suvenýry. V prvním patře sídlí muzeum výtvarného umění. Výrazná je také radniční věž (dnes sloužící už jen jako rozhledna) a gotický Kośćiól Mariacki (Mariánský kostel).

Romantické a historické uličky

V blízkosti centra města se nachází mnoho historických uliček, například Ulica Grodzka s Barbakanem, dochovanou částí někdejšího městského opevnění nebo kostel svatého Ondřeje, jedna z nejstarších budov ve městě vůbec.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies