Kouzelné mandaly

Mandaly jsou určeny pro utvrzení zdravého a pohodového života. Jsou výhradou Tibeťanů, tedy lidí, kteří o zdravém životě už několik tisíc let určitě vědí. Pojďme do světa mandal aspoň kousek nahlédnout.

Lidé skloněni nad mandaly

Kruh nebo střed

Slovo mandala má své kořeny v sanskrtu, tedy starém indickém jazyce. Význam tohoto slova je kruh nebo střed. Mezi Tibeťany mají mandaly i dnes své místo, dříve se jimi zabývali také Řekové a Indové. U Tibeťanů má mandala dokonce význam při náboženských obřadech. Mandaly často obsahují symboly buddhistické, indické a tibetské mytologie.

Proč ve tvaru kruhu?

Kruh totiž ovládá lidskou mysl už odnepaměti. Jde o pravidelný, vyrovnaný tvar, který vybízí k pořádku a soustředění. Dá se říci, že kruh je symbolem stálosti, věčnosti a nekonečna. Léčivé kruhové mandaly zasáhly postupně celý svět, u nás se dostaly do podvědomí na konci osmdesátých let minulého století. Zdá se, že jejich popularita je nyní v období rozkvětu.

Cíl mandaly

Každá mandala má svůj význam a cíl a za tímto účelem je tvořena. Může být určena pro skupinu nebo pro jednotlivce. Pokud nemáte možnost vlastnit mandalu určenou výhradně pro vás, vybírejte mezi ostatními podle vaší intuice. Intuice nejlépe napoví, která bude ta správná. Vlastníte velkou mandalu? Pověste ji na zeď, její energie bude působit na celý prostor. Malé mandaly lze klidně použít jako prostírání či ubrousek, tak abyste je měli pořád na očích. Není špatné nosit mandalu s sebou. Nechte si ji namalovat na malý kamínek nebo kousek dřeva. Možná jste se kromě mandaly z písku a malované mandaly setkali také s mandalou z živých květin nebo z drátků a korálků.

Pravá mandala z písku

Tibeťané tvoří nejčastěji kruhové mandaly z obarveného písku. Písek sypou nástrojem ve tvaru trychtýře – čhagpurem. Kruhová mandala představuje buddhistické představy o vesmíru. Na obdiv je vystavena jen několik dnů, potom je ve znamení životního koloběhu a pomíjivosti zničena. Tibeťané smetou písek na hromady, pak jej nechají rozprášit ve větru nebo nevhozen do řeky.

Také u nás jsou jednou za čas pískové mandaly k vidění, nejčastěji na Den Tibetu. Mezinárodní den Tibetu připadá na 10. března. Před samotným sypáním mandaly je třeba minimálně deset dnů dopředu obarvit písek, připravit si náčrt mandaly a zajistit sypátka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies