Kojenecké plavání rozvíjí motorické i komunikační schopnosti dítěte

Cílem kojeneckého plavání je naučit dítě osvojit si nové dovednosti - jak motorické a sociální, tak i komunikační. Pravidelné plavání kojence otužuje, učí jej radosti z pohybu, kontaktu s ostatními lidmi a zároveň upevňuje jeho vztah s matkou.

Miminko plave pod vodou

Než se zapíšete na kurz plavání ...

Výcvik plavání kojenců obvykle probíhá v malých skupinkách. Počet dětí v kurzu by měl být takový, aby vám mohla být věnována dostatečná péče.

Teplota vody v bazénu by se měla pohybovat v rozmezí 28 až 30°C. Studenější voda vede k prochladnutí, teplejší k lenosti dětí. Čistotu prostředí a kvalitu zázemí si můžete ověřit nahlédnutím do prostorů klubu.

Před zapsáním a platbou se dobře seznamte s průběhem, délkou a cenou vámi vybraného kurzu. Pozornost věnujte také storno podmínkám a podmínkám náhrad v případě onemocnění dítěte. Vše by mělo být dáno písemně.

Každý, kdo provozuje výcvik plavání kojenců, by měl mít k této činnosti osvědčení. Chtějte po instruktorce vidět tzv. osvědčení o absolvování kurzu pro instruktorky kojeneckého a batolícího plavání. Nestačí, když toto osvědčení vlastní jen vedoucí klubu - musí ho mít především osoba, která bude vaší instruktorkou.

Dobrou vizitkou klubu je možnost zúčastnit se ukázkové lekce, která Vám umožní se lépe rozhodnout.

Než půjdeme s kojencem poprvé plavat...

Pokud má dítě nějakou vážnou zdravotní vadu, poraďte se o vhodnosti plavání s dětskou lékařkou. Do bazénu nikdy nechoďte když je dítě nachlazené nebo nemocné! Může se zhoršit jeho zdravotní stav nebo se mohou nakazit ostatní děti.

Děti, které nastupují přímo do bazénu, prodělávají větší psychickou zátěž - aklimatizují se na nové prostředí bazénu a navíc na vodní prostředí samotné. Proto je vhodné začínat s dítětem plavat nejdříve v dětské vaničce, po šestinedělí přecházet do velké vany a teprve poté absolvovat výcvik v bazénu (ne dříve než ve věku čtyř až šesti měsíců).

Nezapomeňte na dostatečnou hygienu

Chlorovaná voda dráždí citlivou dětskou pokožku, proto je důležité používat kvalitní dětskou kosmetiku. Má-li dítě ekzém, pobyt ve vodě mu nemusí svědčit. Poraďte se raději s dětským lékařem a v případě potřeby plavání ukončete. Po výcviku dítě pečlivě omyjte, osušte a natřete dětským krémem.

Hodina plavání vyjde na 200 až 300 korun

Většina kurzů probíhá ve školním roce, obvykle se jedná o kurzy čtvrtletní. Cena se liší podle lokality a úrovně poskytovaných služeb.

Další články k tématu:

Jak zacházet s novorozencem - 1.díl

Jak zacházet s novorozencem - 2.díl

Cvičíme s dětmi do 6-ti měsíců

Výživa a hygienické potřeby novorozence

Kurzy pro těhotné ženy

Jak zvládnout šestinedělí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies