Kocovina - jak ji léčit

Mnoho z Vás to jistě zažilo. Byli jste na pořádné oslavě, ráno se vzbudíte a šíleně Vás bolí hlava, máte "sušáka", třesete se, je Vám nevolno. Tak tomu se říká kocovina. Jak na ni?
Mužská tvář ležící na svých rukou

Kocovina je označení pro vedlejší účinky konzumace alkoholu. Je zapříčiněna dehydratací organismu, kterou způsobuje alkohol a projevuje se až po vyprchání jeho účinků. Nejčastěji po pořádném večírku.

Kocovina – příčina vzniku

Příčinou vzniku kocoviny jsou toxiny, které obsahuje každý alkoholický nápoj. Když se tyto toxiny dostanou do krevního oběhu, imunitní systém je vylučuje tak, že uvolní bílkoviny (citokiny). Velké množství těchto bílkovin v těle způsobuje zánět, což vede k příznakům kocoviny.

Kocovina – příznaky

  • Bolest hlavy
  • Žaludeční nevolnost
  • Třes těla
  • Pocit žízně
  • Citlivost na světlo a hluk
  • Celkové oslabení

Kocovina - léčba – jak na ní?

Jedinou a spolehlivou metodou, jak se kocoviny vyvarovat je omezit množství alkoholu. Pokud předem víte, že to není možné, tak před konzumací se dobře najezte, nepijte nalačno, nemíchejte druhy alkoholických nápojů a před ulehnutím vypijte alespoň půl litru čisté vody.

Výpočet alkoholu v krvi

Obsah alkoholu v ruzných alkoholických nápojích se muže velmi výrazně lišit. V ČR se obsah alkoholu v nápojích zjištuje jako množství etanolu (čistého alkoholu) v gramech. Běžný nápoj obsahuje 8 g etanolu. Silné pivo a ovocné víno obsahují více alkoholu než obvyklé alkoholické nápoje. Také obsah skleniček bývá ruzný ('dvojitá' vodka obsahuje dvojnásobný počet gramu alkoholu) a velká vinná sklenice (175 ml) muže obsahovat více než 16 g alkoholu. Navíc nelze zjistit, kolik alkoholu obsahují koktejly, pokud si je člověk nenamíchá sám. Níže je uvedeno několik příkladu. Podle této rovnice si také mužete spočítat, kolik gramu alkoholu je obsaženo v alkoholickém nápoji:

VZOREC pro výpočet alkoholu

0,8 (hustota etanolu) x obsah sklenice/láhve (ml) x koncentrace alkoholu (% obj.) děleno 100.

Příklady množství alkoholu:

  • 0,5 l láhev 12°piva (koncentrace alkoholu 5 %) = 20 g
  • standardní vinná sklenice (200 ml; 12 %) = 19,2 g
  • malá sklenička tvrdého alkoholu (50 ml; 40 %) = 16 g
  • 500 ml krabice ovocného vína (6 %) = 24 g

Zákony - alkohol

  • V České republice je dovoleno konzumovat alkoholické nápoje pouze osobám, které dosáhly stáří 18 let.
  • Legálně si v české republice smějí kupoval alkoholické nápoje jen osoby, kterým je 18 let a více.
  • Alkohol a řízení motorových vozidel: zákon zakazuje všem dospělým osobám řídit, pokud mají v krvi jakékoliv množství alkoholu. Hladina alkoholu v krvi řidiče motorového vozidla musí být nulová. Při nedodržení zákona hrozí pokuta 15 000,- Kč a odebrání řidičského prukazu až na dobu dvou let.
  • Osobám mladším 18 let se alkoholické nápoje nesmějí prodávat či podávat a tyto osoby jej nesmějí konzumovat v či nebo v podobných zařízeních a nesmějí si jej ani kupovat v obchodech, supermarketech a jinde. V České republice je zakázáno prodávat i podávat mladistvím alkoholické nápoje.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies