Klobouky a jejich vývoj

Klobouky jsou pokrývky hlavy, které se nosily už od středověku. Během staletí se tvary klobouků zmenšovaly a poté následně zvětšovaly, podle toho, jak si módní trend zrovna žádal. Také dnes jsou klobouky žádaným a neustále obnovovaným módním doplňkem.
Žena s modrým kloboukem přes oči

Klobouky a jejich vývoj

Klobouky jsou pokrývky hlavy, které se nosily už od středověku. Během staletí se tvary klobouků zmenšovaly a poté následně zvětšovaly, podle toho, jak si módní trend zrovna žádal. Také dnes jsou klobouky vysoce žádaným a neustále obnovovaným módním doplňkem.

Slaměné klobouky

Od počátku byly klobouky z pevné tkaniny, později z plsti a ze slámy. Slaměný klobouk však dlouho nosili pouze vesničané, obliba tohoto materiálu u vyšších společenských vrstev nastala až 17. století, když se lidé navraceli k přírodě a hledali novou životní filozofii.

Klobouky 14. století

Ve středověku (převážně v období baroka) nosily dámy klobouky špičaté, překryté závojem.

Klobouky 17. století

Postupem času se tento módní doplněk zmenšoval, až se stal v 17. století drobnou třešinkou na předimenzované a přezdobené paruce. Těm ale posléze odzvonilo, a tak klobouky mohly opět nabývat na rozměrech i váze.

Klobouky 20. století

Začátkem 20. století se začaly nosit opět klobouky nejen velké, ale také bohatě zdobené. V tomto období se nosily opravdu obrovské čepce plné krajek a kanýrů, ale také klobouky ozdobené květinami, ovocem, napodobeninami ptáků či broučků, mašlemi, peřím, kožešinou, korálky a mnoha dalšími ozdobami... Klobouk byl v té době nejdůležitější součástí celé módní kreace.

Klobouky 21. století

Dnešní doba by se dala charakterizovat také heslem "Co nosíš na hlavě, je IN". Klobouky velké, malé, plstěné, látkové, umělohmotné, slaměné, vlněné, šátky různě vázané, velké šály, barety, kšiltovky a dokonce i pletené čepice! Vše ve velké škále tvarů, střihů a barev.

Klobouky byly, jsou a budou žádaným módním trendem, který se bude dále postupem času měnit a vyvíjet.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies