Klíšťová encefalitida a příspěvek na očkování

Klíšťová encefalitida patří mezi závažné infekční onemocnění způsobené kousnutím infikovaného klíštěte. Nemoc může zanechat i trvalé následky, proto jedinou ochranou je nechat se preventivně očkovat.

Injekční stříkačka

Klíšťová encefalitida může zanechat i trvalé následky

Klíšťová encefalitida neboli klíšťový zánět mozku je infekční virové onemocnění. Virus encefalitidy se přenáší slinami klíštěte do místa, kde klíště saje. Výjimečně je možné se nakazit i požitím tepelně nezpracovaného mléka infikovaného zvířete. Toto onemocnění může způsobit i trvalé následky na zdraví, které tak může ovlivnit kvalitu dalšího života. Před klíšťovou encefalitidou chraňte především děti! Taková škola v přírodě je rizikovou záležitostí, kdy jsou děti často vystaveni nebezpečí - hry v přírodě a procházky jsou každodenním programem.

Průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou má dvě fáze

Onemocnění klíšťovou encefalitidou má obvykle dvě fáze. Po uplynutí inkubační fáze, která trvá 3 až 30 dní nastávají první příznaky onemocnění.

1. fáze onemocnění

V první fázi onemocnění jsou příznaky velmi podobné chřipce: nemocný se cítí unaven, bolí ho hlava, svaly, v krku a má zvýšenou teplotu. U některých nemocných může nemoc touto fází skončit a dojít k úplnému uzdravení.

2. fáze onemocnění

Někteří nemocní první fázi onemocnění ani nepoznají a už u nich propukne rovnou druhá fáze. Ta má průběh podstatně závažnější, protože se projevují příznaky onemocnění centrální nervové soustavy. Objevují se prudké bolesti hlavy, zvracení, strnutí šíje, spavost, poruchy vidění a chabé obrny končetin. Akutní fáze onemocnění trvá 1 až 3 týdny. Čím je člověk starší, tím může mít onemocnění závažnější průběh a horší dopad na zdraví.

Klíšťová encefalitida a trvalé následky

Doba léčení trvá nejméně 3 týdny, ale u některých nemocných může virová nákaza klíšťovou encefalitidou zanechat i trvalé následky na zdraví. Jedná se např. o obrnu horní končetiny, chronickou bolest hlavy, poruchy soustředění, deprese. Pouze ve výjimečných případech dochází k úmrtí.

Kdo je nejvíc ohrožen klíšťovou encefalitidou

Klíšťata se vyskytují v přírodě od začátku jara až do pozdního podzimu. Na klíšťata můžete narazit nejen při pobytu v přírodě, ale také v místě svého bydliště. Přisátí klíštěte hrozí tak především těm lidem, kteří tráví volný čas v přírodě. Ohrožení klíšťovou encefalitidou je vyšší v některých oblastech republiky.

Oblasti s vysokým výskytem infikovaných klíšťat

Nejvyšší počet onemocnění klíšťovou encefalitidou je hlášen z jižních Čech, z okolí Vranovské přehrady, z okolí Brna a ze severních částí okresů Bruntál a Opava. Hodně infikovaných klíšťat se nachází také v okolí Prahy, na Plzeňsku a v povodí našich řek (např. Vltava, Sázava, Berounka). V zamořených oblastech se vyskytuje asi jedno až dvě procenta infikovaných klíšťat.

Očkování proti klíšťové encefalitidě jako prevence

Jedinou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování, které tak jako jediné může zabránit pozdějším trvalým následkům na zdraví. V České republice však význam očkování nebyl ještě plně doceněn, protože zatímco je v Rakousku očkováno 87 % obyvatel, u nás jen 5 až 7 % populace.

Kdy je nejvhodnější očkování proti klíšťové encefalitidě

Očkování proti klíšťové encefalitidě se používá pro aktivní imunizaci u dospělých osob a dětí starších jednoho roku. Při zvýšeném riziku přenosu infekce je možné očkovat stejnou vakcínou i děti mladší jednoho roku. Je možné se nechat očkovat během celého roku, ale vhodnější jsou chladnější měsíce, aby se účinnost vakcíny mohla plně rozvinout v „aktivních” měsících. Očkování probíhá v očkovacích centrech nebo vakcínu může aplikovat praktický lékař. 

Klíšťová encefalitida a opakované očkování

  • Plnou ochranu proti klíšťové encefalitidě zajišťuje očkování, které probíhá podle daného časového harmonogramu.
  • Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek očkovací látky.
  • Existuje dvojí schéma očkování, ale dosažení úplné ochrany vůči klíšťové encefalitidě je časově náročné.
  • Očkování probíhá podle pomalého schématu očkování nebo existuje také tzv. zrychlené schéma očkování. Využijte příspěvků na očkování, které jsou součástí nabízených balíčků pro pojištěnce ZP MV ČR.
  • Obvykle se podává druhá dávka vakcíny po 1 až 3 měsících a třetí dávka po 9 až 12 měsících.
  • První přeočkování se provádí po 3 letech a další přeočkování jsou aplikována v intervalech 3 až 5 let.

Očkování proti klíšťové encefalitidě je k nezaplacení

Očkování proti klíšťové encefalitidě není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR však svým pojištěncům přispívá na očkování v rámci svého nadstandardního preventivního programu. Cena 1 vakcíny stojí kolem 250 až 450 Kč. Investovat do zdraví se ale vyplatí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies