Klíšťata a rizika nákazy

Klíšťata obývají velkou většinu Evropy a hlavně ve střední Evropě se vyskytují klíšťata s nákazami ohrožující lidský život.
Boubínský prales s vysokou trávou
Klíšťata, infikovaná klíšťovou meningoencefalitidou, tvoří asi 1 - 5% celkové populace klíšťat.

Nejčastější výskyt klíšťat s meningoencefalitidou

Mezi hlavní oblasti výskytu infekce v ČR patří kraj Středočeský, rekreační oblasti Berounky, Vltavy a Sázavy. Nebezpečí pokračuje až po oblast Litoměřic podél toku Labe. Ušetřeny nejsou ani některé oblasti jižních Čech a Moravy. Klíště se pohybuje v maximální výšce do 30 - 60 cm. Největším nebezpečím jsou okraje lesů, podrost a louky s vysokou trávou.

Jak dojde k nákaze klíštětem

Klíště se vyskytuje na rostlinách a poté co ucítí pachové stopy člověka či zvěře, zachytí se na pokožce a najde vhodné místo k přisátí. Do rány klíště nejprve vypustí znecitlivující roztok, proto oblast vpichu ani necítíte a svědit a pálit začne až poté, co se klíště nasytí a odpadne.

Jak postupovat při objevení přisátého klíštěte

Nejvhodnější je klíště odstranit bezprostředně poté, co jsme jej na těle objevili. Platí, že po návratu z každého pobytu v přírodě prohlédneme sebe a své nejbližší. Dáváme pozor hlavně na děti, které si ani nemusejí klíštěte všimnout. Nezapomeňte, že je kontrola jejich pokožky závislá na nás. A jak se klíště nejvhodněji odstraňuje? V žádném případě klíště netaháme, může se totiž oddělit hlavička se sacím ústrojím a zbytek zůstat v ráně. Oblast vpichu by mohla začít dokonce hnisat.
Někdy je doporučováno kroucení po směru či proti směru hodinových ručiček. Je velmi důležité klíště odstraňovat nenásilně a postupně. Vhodné je použít dezinfekční prostředky s obsahem jódu, vysušují, a tím pronikají i do vrchních vrstviček pokožky. Poté klíště nejlépe tampónem odstraníme jemnými pohyby a znovu oblast vpichu dezinfikujeme. Oblast nedřeme násilně, spíše necháme desinfekci působit. V zahraničí se občas prodávají skřipce k odstraňování klíšťat. Jejich účel je však zpochybňován, fungují na principu vytažení klíštěte kolmo vzhůru, a přitom může dojít k utržení hlavičky i s bodcem.

Kdy navštívit lékaře při objevení klíštěte

Lékaře navštivte při každém podezření na únavu, při chřipkových příznacích, vždy uveďme pokud možno přesné datum přisátí klíštěte a pravděpodobnou dobu, po kterou bylo klíště přisáto. Pozor, ani pobyt ve velkých městech neznamená nulové riziko.

Formy klíšťové meningoencefalitidy

Klíšťová meningoencefalitida může mít různé formy - přes lehké infekce, které ani nezaznamenáme, přes chřipkové projevy až po závažné neurologické příznaky.
Inkubační doba bývá od tří do třiceti dnů.

Lymeská borelióza

Na rozdíl od klíšťové meningoencefalitidy vakcína proti lymeské borelióze v Evropě zatím není. Většina lidí nakažených lymeskou boreliózou ani neví o tom, že by klíště na sobě pozorovali. Typické je známé zarudnutí místa na pokožce, které nevzniklo z prokazatelně jiného důvodu (např. odřením, popálením apod.).
Toto zarudnutí bychom měli ukázat svému lékaři, opět s uvedením doby pobytu v přírodě.
Lékař je nejvhodnější odborník na stanovení vhodného postupu. Následky zanedbání by mohly být závažné, proto nic nesmíme podcenit.

Očkování proti klíšťové meningoencefalitidě

Pokud jste ještě nenavštívili svého lékaře kvůli očkování, nemusí být pozdě. Váš praktický lékař poradí s vhodným postupem a věřte, že vakcína je proti klíšťové meningoencefalitidě nejlepší ochranou.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies