Klimatické změny v ČR

Co čeká Českou republiku v nejbližších měsících? Povodně nebo sucha? Odborníci přes klimatické změny již dlouho sledují stav našich podzemních vod a očekávají spíše opačný extrém než jaký nás potkával v minulých letech – tedy období sucha.
Rozpraskaná půda

Klimatické extrémy – hrozba pro pitnou vodu

Jakékoliv extrémní klimatické situace mají vliv na kvalitu a množství životodárné tekutiny – pitné vody. Zatímco extrémní sucha způsobují nedostatek podzemních zdrojů pitné vody, povodně by zase způsobily jejich znečištění. Otázkou ochrany pitné vody se již dlouho zabývají také pořadatelé akce Světový den vody.

Co přijde dříve? Povodně nebo sucha?

Zda přijde dříve povodeň nebo období sucha lze předvídat velmi těžko. Sucho vzniká dlouho a pomalu, povodně přichází najednou, nečekaně. Jakékoliv opatření proti těmto klimatickým extrémům je většinou marné. Lze však zavést opatření preventivní a na připravit se na všechny možnosti.

Stav podzemních vod prozradí mnohé

Do jisté míry lze předvídat budoucí stav podle množství zásob podzemních vod z jarního tání a toto množství zatím není nijak závratné. Když k tomu připočteme fakt, že zima roku 2006 patří mezi nejteplejší za posledních deset let, není divu, že se odborníci přiklánějí spíše k varování před obdobím sucha. Znamenalo by to úbytek zdrojů pitné vody a Českou republiku připsanou na seznamu zemí s jeho kritickým nedostatkem? Výhledově je třeba připravit se na všechno. Važte si proto vody, neplýtvejte jí a vyvarujte se jejímu znečišťování. Co nám dnes připadá samozřejmé může být za několik let vzácností.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies