Kickbox

Kickbox je sportem obsahující prvky bojových umění, které jsou nejlépe a nejúčinněji využitelné v samotném boji.Semicontact, Lightcontact, Fullcontact, Lowkick, Hard style, Soft style....

Výkop nohy muže v obleku

Kickbox byl založen v 70. Letech panen HOWARDEM HANSONEM v USA.
Podnětem pro vznik a rozvoj kickboxu byla skutečnost, že existovala (a samozřejmě i nadále existuje) řada různých od sebe odlišných bojových stylů majících své kořeny v Asii (např.karate, kung-fu, apod.), Africe, Jižní Americe (např. Pentak-Silat) atd., byla snaha zakladatelů kickboxu vytvořit pravidla a takový systém soutěží, který by byl přijatelný pro všechny.
Další důvodem k založení kickboxu byl ten, že řada mistrů odlišných bojových umění vydávala svůj styl za nepřekonatelný a vzhledem k neexistenci univerzálních pravidel byla tato skutečnost skoro nevyvratitelná a to se muselo změnit.
V kickboxu existuje několik stylů a forem.

Styly kickboxu

Semicontact

Semicontact je přerušovanou formou boje tzn. po každém zasažení rukou či nohou do bodovaného místa, kterým je hlava a tělo, dojde k přerušení a přidělení bodu na danou stranu. Techniky u semicontactu musí být vedeny kontrolovaně. Pro semicontact je typické postavení bojovníků, kteří většinou stojí proti sobě bokem. V semikontaktu rozhoduje především rychlost provedení technik a postřeh. Zápasiště semikontaktu tvoří čtverec 8x8 m s vnitřním rozměrem zápasiště 6x6m. Boj v semikontaktu trvá 2 minuty hrubého času, finálový boj 2x2minuty s minutovou přestávkou.

Lightcontact

Lightcontact je už podle názvu lehkou formou boje, a proto techniky v této disciplíně musí být vedeny s lehkým dotekem. Postavení bojovníků v této disciplíně je většinou otevřené, tzn. bojovníci stojí proti sobě čelem. V lightcontactu rozhoduje především umění napojování technik, znalost prostoru a předvídavost. Zápasiště tvoří většinou boxerský ring, regulérní je ale také prostor zápasiště pro semikontakt. Boj v lightcontactu trvá 3 minuty hrubého času stejně jako u zápasů finálových.

Fullcontact

Fullcontact je plnokontaktní formou boje, proto techniky v této disciplíně musí být vedeny s potřebnou razancí a snahou co nejvyšší účinnosti. Postavení je ve fullcontactu obdobné jako v lightcontactu. Ve fullcontactu rozhoduje vedle činností definovaných v lightcontactu především tvrdost prováděných technik. Zápasiště fullcontactu tvoří vždy boxerský ring. Boj ve fullcontactu trvá 2x2 minuty hrubého času, finálový boj pak 3x2 minuty s minutovými přestávkami.

Lowkick

Lowkick je plnokontaktní formou boje. Postavení je obdobné jako v lightcontactu. Low kick se odlišuje od fullcontactu především kopem, který je ve fullcontactu zakázán a to nízkým kopem na stehno, v překladu právě tzv. lowkickem. V low kicku rozhoduje vedle činností definovaných v lightcontactu především tvrdost prováděných technik. Zápasiště low kicku tvoří boxerský ring. Boj v low kicku trvá 2x2 minuty hrubého času, finálový boj pak 3x2 minuty s minutovými přestávkami.

Formy kickboxu

Hard style

Hard style je cvičení sestav s plným nasazením a maximální tvrdostí. Hodnotícími kritériemi jsou zde rychlost, tvrdost, přesnost postojů a dechová koordinace spolu s prováděnými technikami.

Soft style

Soft style je cvičení sestav ve stylu tradičního Kung-fu. Hodnocení se provádí na základě obtížnosti a pestrosti předvedené sestavy, posuzuje se pružnost, přesnost provedení předvedených prvků i stabilita. Při soft stylu je dáván velký důraz především na měkkost a plynulost předváděných technik, jak vyplývá z anglického názvu.

Free style

Free style je cvičení volných sestav za doprovodu hudby. Hodnotí se zde především obtížnost, pestrost, kombinace použitých technik, synchronizace s hudbou, celková choreografie a přitažlivost pro diváka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies