Když se narodí dvojčata

Kojení, oblékání, přenášení – to vše budete muset absolvovat dvakrát. A to nemluvíme o speciálním kočárku a dvojnásobném množství nábytku. Při celodenní péči o dvě stejně staré děti je každá rada drahá. Několik vám jich v našem článku přinášíme a doufáme, že vám alespoň trošinku usnadní péči o váš dvojnásobný poklad.

Dvě miminka ležící hlavami k sobě

Kojení

Už u jednoho novorozence mají maminky dojem, že celý den nedělají nic jiného, než kojí. U dvou dětí je to samozřejmě ještě horší. Proto většina maminek preferuje kojení tandemové – důvodem je jak čas, tak i fakt, že při kojení jednoho dítěte samovolně odtéká mléko i z druhého prsu, které tak přijde nazmar.

Do 5-6 týdnů je lepší mít obě děti v zavinovačce nožičkama proti sobě a předloktí si podložit polštářem. U větších miminek je výhodnější opačná poloha, kdy hlavičky dětí držíte v dlaních a jejich nožičky směřují vlevo a vpravo. Polštář je lepší v tomto případě položit do klína, aby vám podepíral ruce.

Budu mít dost mléka pro dvě děti?

Musíte si věřit. Kojení funguje tak, že čím více toho děti vypijí, tím více mléka se vám vytvoří (řeklo by se zákon poptávky a nabídky). Důležitá je vyvážená, zdravá a dostatečně kaloricky bohatá strava. Při kojení dvou dětí byste denně měla zkonzumovat 1500 kcal navíc.

Krmení lžičkou

Tady zkušenější maminky doporučují krmit jednou lžičkou obě děti. Zdá se to nehygienické, ale děti jsou spolu v kontaktu celý den a předání různých bacilů se stejně nevyhnete.

Lepší než poměrně robustní židličky pro batolata je lepší pořídit závěsné židličky, které zaberou méně místa. Později dvojčatům můžete pořídit dětský stoleček se židličkami, který se dá po jídle lehce „uklidit“ pod velký stůl.

Výtah a široký kočárek

Tak tato dvojice se vůbec nemá ráda. Jenže děti do toho 6. patra nějak dostat musíte. Některé maminky to vyřeší starším kočárkem pro jedno dítě, kam dvojčata přesadí a vyvezou nahoru. Nebo poslouží i dvojice baby vak a taška na miminko.

Když onemocní dvojče…

… jeho sourozenec dlouho zdravý nezůstane. Při vážnějších zdravotních problémech je nezbytná hospitalizace jednoho z dětí. Jeden z rodičů může s dítětem zůstat v nemocnici, zatímco druhý může pobírat paragraf na ošetřování dvojčete. Je-li nutná hospitalizace obou dětí, každé z nich má ze zákona nárok na vlastní doprovod, přestože se jedná o sourozence.

Nejste jen matka, ale i manželka

Příchod dítěte, natož dvou, do rodiny, dokáže pořádně prověřit vztah: noční vstávání, více práce a povinností, méně času na sebe, své koníčky a partnera… Ne každé manželství takový zásah ustojí. To ostatně přiznává i maminka dvojčat Jana:

„Existence dvojčat zhoršila vztah mezi mnou a manželem. S jedním dítětem jsem jeho pomoc nepotřebovala, se dvěma (respektive s 2 + 1) ano. V posledních letech se nebavíme už o ničem jiném než o tom, co je potřeba udělat a jak je to potřeba udělat. Měli jsme si udělat čas i pro sebe, zajít si třeba na večeři, do divadla, na koncert... Někam sami bez dětí. (Manžel s tím nápadem nepřišel, asi si myslel, že máme tolik práce a jsme tak unavení, že si to snad ani nemůžeme dovolit. Já na to přišla, ale už nestihla zrealizovat.) Asi mne trápí to manželství, asi si nepřipadnu dost pochopená, nebaví mne ztrácet energii vysvětlováním manželovi, že opravdu potřebuji opravit tu trojkolku na dvojčata, protože pokud to v pondělí nebude opraveno, budu mít problémy se stíháním zavírací doby ve školce.“

Závěr?

Nebojte se požádat o pomoc příbuzné, kamarádky. Netrvejte na sterilní čistotě v bytě, stejně jí nedosáhnete. Ujasněte si s partnerem pravidla péče o děti a vaše domácí povinnosti. Pokuste se o nějakou tu intimní chvilku (třeba „jen“ masáž chodidel). Ano, v situaci, kdy vstáváte čtyřikrát za noc a vedle vřískají dvě hladové nebo ospalé děti, to zní jako sci-fi. Ale věřte, vyplatí se to.

Hledáte paní na hlídání?

Čeká vás nákup kočárku?

Stop rozmazlování dětí

Jak vybrat kvalitní dětskou postýlku

Vhodné dárky pro kojence a batolata

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies