Když je pracovník nadbytečný...

Každý si hledá práci podle určitých kritérií. Když si najdeme práci, ve které jsme spokojeni, ještě nemáme vyhráno. Často se stává, že je pracovník nadbytečný. A co když se to stane právě nám?
Muž jdoucí po černobílé šachovnicové podlaze

Muži, ženy a práce

Obecně platí, že muži mají při výběru práce větší možnosti než ženy, a to hned z několika důvodů. Muži mohou zastávat práce, které běžně dělají ženy, jsou fyzicky zdatnější, a tak mohou zastávat i fyzicky náročné práce, na které by žena nestačila.

 

Přestože zákoník práce mluví jasně, v dnešní době stále existují zaměstnavatelé, kteří preferují přijetí muže než ženy – například z důvodu možného odchodu ženy na mateřskou dovolenou a podobně.

Co dělat, když jste v práci nadbyteční?

Pokud nastane situace, že jste v práci nadbyteční, nezbývá, než hledat východisko, které by tuto situaci vyřešilo. Stane-li se vám, že vás zaměstnavatel chce vyhodit pro nadbytečnost, řiďte se podle platných zákonů v zákoníku práce.

 

Zaměstnavatel je povinen vám vyplatit odstupné, zda-li je výpověď z jeho strany a důvodem je nadbytečnost pracovníka. Jestliže se ocitnete v podobné situaci, pokuste se s nadřízeným volit nějaký kompromis, který by znamenal, že budete mít dostatek času na nalezení nové pracovní pozice.

Co dělat, když nechcete odejít

Jestliže se svého zaměstnání skutečně nechcete vzdát, pak hledejte východisko, které by vám pomohlo práci si udržet.

 

Nabídněte svému zaměstnavateli to, co ve vás je. Zrealizujte všechny své nabyté zkušenosti a schopnosti – je důležité si uvědomit, proč jste právě vy kandidátem na nadbytečného pracovníka.

 

Další zajímavé články z rubriky pro ženy a muže

Na čem všem se dá ušetřit?

Test - jaký je váš charakter?

Vztah na dálku

Sebeobrana - jak se ubránit před napadením?

Co muži nenášejí na ženách?

Hudební vkus odhalí vaši osobnost

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies