Když je dítě nadané - talent

Chodí vaše dítě do školky a už umí číst, psát nebo počítat? Pak máte možná doma budoucího génia! Pokud mu chcete pomoci v rozvoji jeho nadání, přečtěte si, co je potřeba vědět..
Malý chlapec sedící na zemi a držící na kolenou knihu

Nadané děti mají lépší a rychlejší chápání a jsou velmi citlivé. Mají proto ale často těžší vztah k učitelům a ke svým vrstevníkům. Jelikož to, co se učí v prvních třídách chápou ještě před jejím nástupem, ve škole se nudí, jsou nepozorné a neuspokojené. Chtějí se učit svůj oblíbený předmět a místo toho musí poslouchat co už dávno vědí a přizpůsobovat své tempo ostatním. Ve svém okolí nenacházejí dostatečnou podporu a pochopení.

Jak poznáme nadané dítě?

U většiny děti se nadání projevuje už v ranném věku. Zpravidla dříve mluví, čtou, píší nebo počítají. Rozumí si i se staršími dětmi, jsou psychicky zralejší. Nadané dítě se výhradně zajímá o určitý obor a velmi rychle si pamatuje fakta, která jsou mu o oboru sdělena. Pokud dítě už v ranném věku napodobuje různé zvuky, může mít například hudební nadání.

Formy nadání

Nadané dítě nemusí být nutně jedničkář nebo vzorný žák, nemusí být dobrý ve všech předmětech stejně a ani příliš oblíbený nebo obdivovaný u svých spolužáků. Některé děti jsou nadané všestranně, některé vynikají jen v matematice, v umělecké tvorbě nebo třeba v pohybových dovednostech. Zatímco v jedné oblasti dítě předčí všechny ostatní, v jiných může zaostávat.

Jsou nadané děti problémové?

Toto tvrzení platí spíše pro ty nadané jedince, kteří nejsou schopni podrobit se učitelově autoritě. Nadané dítě si všímá možných chyb u učitelů a protože je ne všichni pedagogové jsou schopni přiznat, vzniká řada konfliktů. Nadané děti většinou těžce snášejí autoritářské typy učitelů.

Protože nadané děti chápou jinak než jejich vrstevníci a vidí problémy, které ostatní nevidí, mohou mít potíže i se svými vrstevníky. Někdy se kvůli obraně před okolním světem, který je nechápe, uzavírají do sebe a vnímají své nadání spíše jako problém. Mohou pak své schopnosti skrývat a úmyslně dosahovat horších výsledků, aby zapadlo mezi své vrstevníky.

Jak nadané dítě podpořit?

Nadané děti potřebují vhodné podmínky pro rozvoj svých schopností a místo pro svůj projev. U nás je bohužel speciálních škol pro nadané děti málo. Můžete mu však vhodné podmínky vytvořit sami: zaplatit mu nějaký kroužek nebo kurz, poskytnout mu informace o oboru, o který se zajímá (ve formě knih, videonahrávek atd.). Můžete jej také poslat do školy dříve nebo se domluvit s ředitelstvím školy na přestupu některého ročníku.

Důležité je, aby si dítě mělo s kým o předmětu jeho nadání popovídat.





Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies