Kariéra nebo rodina - kterou cestu si zvolíte?

Zvažujete zda nejprve rozjet svoji kariéru a s rodinou počkat až do té doby, kdy na tom budete finančně lépe? Co když jste na svoji vysněnou práci ještě nenarazili, ale už plánujete pořídit si miminko. Bude lepší hledání práce posunout a rodinu postavit na první místo?

Usmívající se tvář ženy s modrýma očima

 

V dnešní době je daleko více pracovních povinností než tomu bylo v dávnějších dobách, kdy se člověk musel postarat především o své hospodářství, domácí zvířata a pak nejdůležitější byla starost o rodinu. Dnes je u spousty (ne-li většiny) lidí na prvním místě kariéra. Ale problémem dnešní doby je, že my všichni toužíme po takovém zaměstnání, kde budeme pracovat s nadšením, jenže faktem zůstává, že se zaměstnání šité na míru pro každého z nás hledá složitým a pomalým způsobem.

 

Už od základní školy je na nás ze všech stran (rodina, učitelé, kamarádi) vyvíjen nátlak, abychom se už konečně rozhodli, čím jednou budeme. Není to špatný přístup, pouze by se měly vychytat všechny nedostatky. Malé děti ještě pořádně nevědí, jakým způsobem funguje svět okolo nich. Ve školách se málokdy vysvětlují věci z praxe (někdy vůbec), některé učebnice jsou zastaralé a přístup některých učitelů je odvykládat před třídou věci, které již dávno nemusí platit. Není to tak samozřejmě všude, ale nemyslete si, že tohle jsou jen světlé výjimky. Zeptejte se dětí v rodině nebo od přátel jak to chodí ve školách a budete se pravděpodobně dost divit.

 

Když už se rozhodneme, kde chceme dál studovat, mnohdy zjistíme (a většinou až po dokončení školy), že bychom raději studovali něco jiného. Až tehdy totiž začínáme trochu chápat, kde by bylo dobré se uplatnit a kde bychom svým talentem a vědomostmi nejlépe přispěli společnosti. Kdo chce ještě zůstat ve statutu studenta, zůstává mu ještě další vybírání vysoké školy. Ten, kdo už se chce vrhnout na trh práce, zažívá těžké chvíle v hledání vhodné práce a i když ji najdeme, neznamená to, že si právě nás vyberou jako svého zaměstnance.

 

Když už začneme někde pracovat, není problém pak klidně začít uvažovat o rodině. Ale jde tady hlavně o tu cenu, kterou zaplatíme my sami. Když už získáme zaměstnání, které nám přináší radost a kde se chceme dále rozvíjet a kariérně růst, je pak nemožné se rozhodnout.

 

Protože pracovní prostředí a celkově trh práce se neustále vyvíjí a péčí o dítě na mateřské tak ztratíte čas kdy byste v práci mohla vyniknout. Rozhodnutí za vás bohužel nikdo neudělá a případnou chybu pak můžete vyčítat pouze sobě. Takže s rozhodnutím nespěchejte a důkladně si proberte své možnosti pro a proti. Ale nezapomínejte do rozhodovacího procesu zapojit i své srdce. Nikdo jiný vás nezná tak dobře jako vy sama.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies