Jste závislá na cvičení?

Zdá se vám závislost na sportu či posilování jako závislost zdravá? Omyl. Nevydržíte-li bez cvičení jediný den, koledujete si o vážné zdravotní potíže a váš osobní život se může sesypat jako domeček z karet.

Žena s růžovými boxovacími rukavicemi

Sport, cvičení, posilování – vášeň nebo závislost?

Sport je úžasná věc. Při fyzické námaze se do těla vyplavují endorfiny – hormony dobré nálady – a tak není divu, že si na něm člověk snadno vypěstuje závislost. Zpočátku cvičíte jen občas, dávky pak ale dobrovolně zvyšujete a nejednou koukáte, že bez cvičení nedokážete žít ani jeden den. Jenže každodenní sportování / posilování vás okrádá o čas na ostatní věci – na vaši rodinu, přátele, partnera. Veškeré ostatní koníčky jdou stranou, na druhou kolej je odstavena i vaše soudnost. Ať jste unavení nebo nemocní, nic vám v provozování sportu nezabrání (a pokud přece jen ano, cítíte se příšerně a všechny vaše myšlenky se točí jen kolem sportu), čímž si koledujete o vážné zdravotní potíže.

Chorobná snaha neustále zvyšovat svalovou hmotu a svou tělesnou krásu má dokonce i odborný název – bigarexie.

Co s vámi udělá bigarexie

Každodenní posilování je pro tělo nepřiměřenou zátěží. Svaly potřebují minimálně jednodenní odpočinek, aby se zregenerovaly. Pokud je přetěžujete a oddech jim nedopřejete, brzy se vám to vymstí. Dostaví se únava, poruchy spánku, bolesti a záněty svalů a kloubů, případně také svalová horečka a vše může končit totálním kolapsem organismu. Navíc hrozí, že přijdete i o partnera či své přátele – pokud nedokážete mluvit o ničem jiném než o sportu / posilování a trávíte většinu času tam, kde se své závislosti můžete věnovat, není se čemu divit.

Jste závislá na cvičení? Udělejte si test.

Lidé s oblibou tvrdí, že jsou na něčem závislí, o skutečné, psychologické závislosti ale může být řeč jen tehdy, dostavují-li se po vynechání tréninku abstinenční příznaky.

Chcete v tom mít jasno? Udělejte si náš krátký test. Pokud na vás sedí více než tři tvrzení, jste na cvičení opravdu závislá.

  1. Když chvíli necvičíte, máte poct, že okamžitě ochabnete či ztloustnete a tato představa vás děsí.
  2. Když necvičíte či neposilujete, cítíte se bez nálady, unavená, ospalá.
  3. Cvičení je u vás na prvním místě, a to dokonce mnohdy i na úkor vašeho osobního života.
  4. Cvičíte minimálně pětkrát týdně.
  5. Od návštěvy posilovny vás neodrazí ani nemoc.
  6. Věnujete zvýšenou pozornost dietám, bílkovinným preparátům, máte speciálně upravenou strav a neustále kontrolujete, zda ji dodržujete.

Jak se „vyléčit“

Udělejte si plán týdne a snažte se jej dodržet. Po každém cvičení si dopřejte den pauzy – a využijte jej pro návštěvu přátel, rodiny nebo kina. Popřemýšlejte nad svými ostatními koníčky a věnujte se také jim. Víkendy věnujte svému osobnímu životu!

Související články

Nejčastější chyby při cvičení

Relaxační cvičení součástí denního režimu

Kurz správného posilování

Zdravý jídelníček pro sportovce

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies