Jste obětí multitaskingu?

Schopnost vykonávat několik činností zároveň může být pro mnohé výhoda. Tak jako vše má ale i multitasking své nevýhody, mezi které patří nízká výkonnost, nedbalý přístup k práci, hromadění chyb, stres a migrény.

Žena držící telefon u ucha

Multitasking - schopnost dělat několik věcí zároveň

Multitasking je pojem, který se hojně používá v počítačové branži. Zjednodušeně jej popsat tak, že počítač je schopen vykonávat několik úloh v jeden okamžik. Ze zdravotního hlediska je pojem multitasking vysvětlován jako schopnost vykonávat jednu činnost a v duchu se zabývat činností další. Touto schopností jsou obdarovány zejména ženy, které jsou schopny v jeden okamžik například vařit, žehlit, telefonovat a dívat se na televizi. Muži jsou na tom poněkud hůře.

Úspěšným manažerem snadno a rychle

Čím je to způsobeno?

Je vědecky prokázáno, že ženy se díky specifickému využití mozkových hemisfér dokáží zabývat v jeden moment více myšlenkami nebo činnostmi. Muži naopak jsou schopni soustředit se pouze na jednu, maximálně na dvě věci zároveň.

Výhoda a nebo nevýhoda?

Multitasking může být pro mnohé výhodou, ovšem tak jako vše, má i své nevýhody. Mezi podstatné výhody patří to, že ženy jsou schopny vykonávat několik úkolů zároveň a nestresovat se při tom. To muži bohužel nedokáží. Co se ale stane v případě, že žena s hrůzou zjistí, že má sice rozděláno několik věcí naráz, ale vyřešenou ani jednu? V tomto případě může dojít ke stresu a úzkosti, která může vyvolat migrénu. Jak se takové situaci vyhnout? Účinnou pomocí je organizace času (pracovního i osobního).

Organizujte si svůj čas

Pokud člověk chce, aby toho za den stihl dostatek, musí si předem zorganizovat svůj čas. Přeskakování od jednoho úkolu k druhému většinou zabere více času než jejich postupné vyřizování a trpí tím i kvalita práce. Může vyvolat zhoršení krátkodobé paměti. Důsledkem může být nízká výkonnost, nedbalý přístup k práci a hromadění chyb. Tomu se účinně vyhneme, pokud si úkoly, které chceme v daný den stihnout seřadíme podle priority - od nejdůležitějších až po ty s malou prioritou. Vhodné je psát si poznámky a splněné úkoly s postupem času vyhodnotit.

Jak se nezbláznit z práce na volné noze

Dokonalý vzhled zaručí profesní úspěch?

Jak zlepšit schopnost multitaskingu?

Člověk může svou schopnost multitaskingu do jisté míry zlepšit cvikem. A to především u činností, které postupem času přejdou do běžné rutiny (automatické provádění úkonů vyžaduje nižší mentální aktivitu). Ovšem i při plnění rutinních úkonů je zapotřebí určitá pozornost a proto je i zde výhodnější provádět různé úkony postupně.

Jak škodí práce u počítače našemu zdraví?

Jak si přivydělat a přitom nenaletět?

Studovat můžete v každém věku!

Casting - jak uspět

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies