Jógová pozice tygra

Jóga je prostě populární. A my vám dnes opět představíme jednu jógovou pozici - konkrétně tedy pozici tygra. Tuto pozici může cvičit i úplný začátečník.

Jógová pozice tygra

 

Vjághrásana

 

Pozici tygra jistě zvládnete, neboť je velice jednoduchá. Díky této asáně si skvěle protáhnete záda a protáhnete páteř. Navíc si můžete nacvičit plný jógový dech. Vjághrásana pomáhá aktivovat orgány v břiše a dokáže i uvolnit kyčle a posílit nohy. Také vás zbaví únavy a bolesti hlavy. Doporučuje se i v období po porodu či při menstruačních problémech, které se tato pozice snaží zmírnit.

 

Ovšem někteří by tuto pozici měli cvičit se zvýšenou opatrností. Především ti, které trápí ischias (houser, ústřel). Pokud máte poraněné zápěstí, můžete pozici tygra cvičit, ale vhodnější pro vás bude varianta, ve které se budete opírat o předloktí, nikoliv o bříška prstů.

 

Jak se tato pozice provádí?

 

Nejprve se musíte přesunout do vysokého kleku. Poté předpažte ruce dlaněmi směrem dolů k podložce. S výdechem přeneste váhu do vzporu klečmo tak, aby vaše paže a stehna svíraly s podložkou pravý úhel. Hlavu skloňte k hrudi a záda byste měli pořádně vyhrbit.

 

Plynule přitáhněte pravé koleno k hlavě (čelu) a s nádechem pravou nohu zanožte do protažení. Přitom se prohněte v zádech a zakloňte hlavu. Při dalším výdechu pak opět shrbte záda a přitáhněte pravé koleno opět k hlavě. Několikrát zopakujte a pak proveďte to stejné s levou nohou. Cvičte tuto asánu pomalu a společně se svým dechem.

 

Existují tři varianty této pozice. V jedné se cvik provádí opřením o předloktí, kdy dlaně směřují dolů. Další variantou je opření se pouze o bříška vašich prstů, což je náročnější na udržení rovnováhy. Poslední variantou cvik v podstatě obohatíte. Když budete zanožovat pravou nohu, můžete současně předpažit i svou levou ruku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies