Jógová pozice mrtvoly

Co je jejím smyslem? Tato poloha napodobuje “mrtvolu”, tudíž stav, ve kterém ustane život. Dech života se zcela zastaví a tělo leží bez pohnutí. V této pozici se hranice obrazu našeho těla jakoby stírají a můžete se tak přiblížit blaženému stavu neutrality.

Jóga - cvičení pro tělo i mysl

 

Šavásana

 

Doporučuje s provádět nejen na konci cvičení, ale i před jeho započetím. Pokud jsou některé pozice obtížnější, pak by se šavásana měla provést i po tomto cvičení. Ačkoliv se vám může její provedení zdát až příliš snadné, věřte, že tomu tak opravdu není. Jedná se totiž o jedno z největších umění.

 

V dnešní moderní době většina lidí neví, jak svou mysl uklidnit a zbavit ji neustálého napětí. Stres je totiž tichým zabijákem. Pokud nás trápí dlouhodobě, existuje větší riziko, že vyvolá vážná onemocnění. Stresové situace negativně ovlivňují především činnost srdce a nervové soustavy. Tato pozice se provádí od 5 do 20 minut podle vaší potřeby. Naprosté uvolnění, byť by trvalo jen 5 minut, je mnohem důležitější než spánek, který by trval 1 hodinu.

 

V pozici šavásany jde hlavně o to, abyste pochopili, že mysl je pánem smyslů a že prána (dech života) je pánem mysli. To je základní myšlenka tohoto cvičení. Když svou mysl ztišíte a odpoutáte od pozemských objektů, ocitnete se v tzv. “mókša”, což je stav osvobození. A pokud utichne nejen mysl, ale i samotná prána, můžete dosáhnout nepopsatelného stavu blaha, kterému se ve světě jógy říká “Hathajógapradípika”.

 

Provedení pozice “mrtvoly”

 

Položte se na záda a ruce nechte tak trochu od těla. Dlaně by měly směřovat vzhůru a nohy nechte mírně roznožené. Nyní zlehka zavřete oči a pokuste se uvolnit. Neměly byste se ani pohnout. Snažte se odpoutat od veškerého dění kolem. Dýchejte pravidelně a hluboce. Postupně se dech zpomalí a zjemní. Může se stát, že překročíte hranici mezi bděním a spánkem. Po chvíli se činnost smyslů i mysli zcela utlumí a vy zažijete pocit uvolnění a zároveň i osvěžení.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies