Jizerské hory a cyklotrasy

Jizerské hory patří mezi nejsevernější české pohoří. Kraj se vyznačuje skalnatými svahy, rašeliništi, nekonečnými lesy. V roce 1968 byly Jizerské hory prohlášeny Chráněnou krajinnou oblastí. Zkuste se projet touto krajinou na kole.
Cestička mezi listnatými stromy

Jizerské hory a terén

Jizerské hory představují pro horská kola ideální terén. Vybrat si mohou jak nároční sportovci, kteří vyhledávají obtížný terén, tak i sváteční cyklisté, kteří se touží hlavně kochat krajinou. Náhorní planiny hor jsou protkány množstvím horských silniček a zpevněných cest. V Jizerských horách zatím nenajdete speciální cykloturistické značky, ale i klasické turistické značky umožňují dobrou orientaci. Jako brány do Jizerek jsou považovány města Liberec a Jablonec nad Nisou, jimiž je také celá oblast vymezena ze západu a z jihu. Máte-li rádi spíše klasickou turistiku, navštivte třeba tato místa - tipy na výlet.

Jizerské hory a cyklotrasy – z Křižan na Ještěd

Délka: 10,5 km
Obtížnost: středně náročná
Kola: crossová, trekkingová, horská (MTB)
Trasa vede lokalitami: Stráž pod Dalekem – Křížany – Křižanské sedlo – Dánské kameny rozcestí – Výpřež – Ještěd. V tomto směru je trasa středně obtížná. V opačném směru je trasa méně náročná, přesto stále místy středně obtížná. Cesta vede jak po silnici, tak po lesní cestě. Odměnou za namáhavý výjezd je za dobrého počasí monumentální rozhled.

Jizerské hory a cyklotrasy – Liberecký okruh

Délka: 25 km
Obtížnost: středně těžká
Kola: crossová, trekkingová, horská (MTB)
Trasa vede z Liberce po místní komunikaci stoupáním na Bedřichov, lesní cyklostezkou nebo po silnici dále na Nová Luka – Kristiánov – Hrabětice, poté prudkým klesáním do Janova nad Nisou a po silnici přes Hraničnou – Mšeno nad Nisou – Lukášov – Nový Harcov – Starý Harcov až do Liberce.

Jizerské hory a cyklotrasy – okruh přes Jizerku

Délka: 15 km
Obtížnost: středně těžká
Kola: crossová, trekkingová, horská (MTB)
Trasa vede přes: Kořenov nádraží – Kořenov fotbalové hřiště – pod viaduktem – cesta podél Jizery – Bukovec – Jizerka parkoviště – (rozc.) po modré značce – pod Hrušovskými skálami (rozc.) – po žluté zančce – Václavíkova Studánka – Horní Polubný – Kořenov.

Jizerské hory a cyklotrasy - Protržená přehrada

Délka: 40,5 km
Obtížnost: lehká
Kola: silniční, trekkingová
Trasa vede přes: Tanvald – Tesařov – Horní Polubný – nad Horním Polubným (rozc.) – Polubenská silnice – (odbočka na Saskou cestu) – Pod Bukovcem (rozc.) – Jezdecká cesta – Hraniční cesta – Štolpišská silnice – odbočka k Jedlové (rozc.) – Mariánskohorské boudy (rozc.) – Protržená přehrada (rozc.) – Desná u Dubu (rozc.) – Tanvald.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies