Jezdectví - elegantní sport na koni

Jezdectví je velice elegantní sport, kde je důležitý dokonalý soulad koně a jezdce. Dělí se na několik disciplín: drezura, parkur, všestranost, spřežení, voltiž, dostihy, pony a reining.
Kůň s mužem v sedle skáče přes překážku

Jezdectví – drezura

Při této jezdecké disciplíně předvádí kůň předepsané cviky (v kroku, klusu a cvalu). Cílem je, aby působil elegantně a jednotlivé figury ukazoval s co největší lehkostí provedení.

Jezdectví – parkur

Parkur neboli parkurové skákání je druh jezdectví, kdy kůň s jezdcem přeskakují dané překážky s co nejmenším počtem chyb. Za každou chybu je jezdec penalizován.

Jezdectví – všestranost

Všestranost je nejnáročnější disciplína v jezdectví. Jde o zkoušku všestrannosti koně, která se skládá z drezury, parkurové a teréní zkoušky. A co třeba poznat koně v roli léčitele? Více zde...

Jezdectví - spřežení

V této jezdecké disciplíně soutěží jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. Spřežení má tři části – drezura, překážková jízda a terénní jízda.

Jezdectví – voltiž

Při této disciplíně předvádí jezdec gymnastické cviky na neosedlaném koni. Voltiž se skládá z povinné sestavy a volné jízdy.

Jezdectví – dostihy

Při dostizích neboli vytrvalostních jízdách se prověřují rychlostní a vytrvalostní schopnosti koně, ale i to, jak dokáže jezdec odhadnout vhodné tempo pro koně.

Jezdectví – pony

Jedná se o jezdeckou disciplínu, při které nesmí závodní kůň přesahovat výšku 148 centimetrů. Jezdci jsou často děti.

Jezdectví – reining

Jezdecká soutěž zaměřená na to, jak je kůň poslušný. Reining je velice zajímavé, ale i náročné odvětví jezdectví.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies