Jeseníky – lyžování, areály, běžecké trasy

Jeseníky patří k vyhledávaným turistickým a lyžařským střediskům. Najdete tu sjezdovky všech obtížností a s nejrůznějším převýšením. Zkrátka nepřijdou začátečníci ani pokročilí lyžaři a milovníci bílé stopy. Která lyžařská střediska dominují Jeseníkům?

Lidé na vleku v zasněžených horách

Červenohorské sedlo – nejznámější lyžařské středisko v Jeseníkách

Počet vleků: 7
Počet sjezdovek: 6 (5 km)
Poloha: 862 až 1 164 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: žlutá, modrá, červená, černá
Převýšení: 30 až 300 m

 

Charakteristika lyžování na Červenohorském sedle

 

Lyžařský areál Červenohorské sedlo patří k nejznámějších střediskům sjezdového lyžování nejen v Jeseníkách, ale také na severní Moravě. Poloha lyžařských sjezdovek dává výborné předpoklady pro kvalitní lyžování od prosince do března. Nechybí jak severní, tak jižní strany. Na své si přijdou na 7 vlecích jak začínající, tak zkušení lyžaři, protože na výběr jsou prudké svahy s náročným terénem i vysloveně lehké svahy. Na všech sedmi lyžařských vlecích různých délek nabízí provozovatel časové i bodové jízdenky. V prostoru Červenohorského sedla naleznete další služby včetně servisu, úschovny, půjčovny, lyžařské školy, parkoviště, stravovacích i ubytovacích zařízení.

Doprava

Dopravu na Červenohorské sedlo zajišťují skibusy a kyvadlová doprava s návazností na spoje Železnice Desná.

Běžecké trasy na Červenohorském sedle

Červenohorské sedlo má výhodnou pozici na hřebenech Jeseníků, proto zde naleznete značnou část strojově upravovaných tras. Na červenohorském sedle můžete křižovat trasy: Jesenická Magistrála, Ovčárna - Kouty nad Desnou, Ramzová - Červenohorské sedlo, Červenohorské sedlo - Červená hora.

Praděd Ovčárna – nabízí pro lyžaře vynikající sněhové podmínky

Počet vleků: 6
Počet sjezdovek: 7 (4,5 km)
Poloha: 1 200 až 1 440 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá
Převýšení: 70 až 199 m

 

Charakteristika lyžování na Pradědu Ovčárně

 

Lyžařské středisko ležící uprostřed chráněné krajinné oblasti Jeseníků v blízkosti a části i na nejvyšší hoře Moravy – Pradědu – ve výšce 1491 metrů nad mořem. V této oblasti se nacházejí vynikající sněhové podmínky, a to až po dobu 6 měsíců v roce. Na severních svazích Petrových kamenů (1438 metrů nad mořem) jsou nejvýše položené vleky a sjezdové tratě na území ČR. Sjezdovky uspokojí svou náročností především začátečníky a mírně pokročilé lyžaře. Holdujete snowboardingu?

Doprava

Vjezd na Ovčárnu je omezen kvůli ochraně národní přírodní rezervace, a proto dopravu zajišťuje kyvadlová doprava.

Lyžařské středisko Praděd Ovčárna a běžecké trasy

Podmínky a terén uspokojí všechny příznivce bílé stopy, kteří navštíví Praděd se 162 m vysokou televizní věží a přístupnou rozhlednou a upravované trasy Švýcárna – Ovčárna, Ovčárna – Malá Morávka.

Ramzová uspokojí (nejen) náročnější lyžaře

Počet vleků: 6
Počet sjezdovek: 7 (300 až 1 430 m)
Poloha: 782 až 1 253 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: modrá, červená, černá
Převýšení: 30 až 272 m

 

Charakteristika lyžování na Ramzové

 

Ramzová je významným lyžařským centrem. Malá obec Ramzová se nachází 10 kilometrů jihozápaděn od města Jeseník. Obec Ramzová se může rovněž pyšnit nejvýše položenou rychlíkovou stanicí v České republice - 760 metrů nad mořem. Udržované a zasněžované terény ocení zejména pokročilí a velmi nároční lyžaři, protože čtyři vleky s náročnějším terénem slouží spíše pro zdatné lyžaře. Lyžařský areál má dvojsedačku na Černavu s napojením na lanovou dráhu na Šerák, se kterou se vyvezete až do výšky 1351 metrů nad mořem. Méně zdatní lyžaři mohou vyzkoušet mírnější svahy v Petříkově a Ostružné.

Doprava

Ramzová disponuje dobrým železničním spojením, nechybí ani skibus na trase Ostružná - Červenohorské sedlo.

Lyžování a běžecké trasy na Ramzové

Také vyznavači běžek či pěší turistiky si zajisté přijdou na své. Ramzová je významnou křižovatkou pěších a běžeckých tras, a to ve směru na Červenohorské sedlo přes Čerňavu a Šerák, na druhou stranu pak na Paprsek a Kralický Sněžník.

Lyžařský areál Petříkov v Jeseníkách je vhodný i pro děti

Počet vleků: 2
Počet sjezdovek: 3 (200-800 m)
Poloha: 740 až 950 m. n. m.
Večerní lyžování: ano

 

Petříkov a lyžování

 

Lyžařský areál v Petříkově se nachází přibližně 35 km od Šumperka. Sjezdovky nejsou příliš náročné, jedna sjezdovka v délce 200 metrů je ideální pro děti. Pokud nejsou svahy zasněžené, dochází k umělému zasněžování. Velký vlek vás vyveze na nejvyšší vrchol Ostružník

(952 m. n. m.).

Doprava

Skibusy vás vyvezou přímo k vlekům.

Petříkov a běžecké trasy

Naleznete zde několik běžkařských tras, které uspokojí i ty náročnější běžkaře. Běžecké trasy vedou například na Paprsek, Smrk nebo Ostružnou. Nedaleká Ramzová je výchozím bodem na hlavní hřebenovou lyžařskou trasu Jeseníků.

Lyžařské středisko Ostružná v Jeseníkách pro všechny

Počet vleků: 5
Počet sjezdovek: 6 (70 - 420 m)
Poloha: 740 až 835 m. n. m.
Večerní lyžování: ano
Obtížnost: žlutá, modrá, červená, černá
Převýšení: 10 až 100 m

 

Lyžování na Ostružné

 

Lyžařské středisko leží asi 1 km od Ramzovského sedla. Na severních svazích najdete 5 vleků, které jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro zdatné lyžaře. Terény vyhovují nejen rodinám s dětmi, ale také je zde rozšířen snowboarding.

Doprava

Parkování je u vleků zdarma. Vlakovým spojením nebo autobusem dojedete do Ostružné (na trase Hanušovice - Jeseník). Od zastávky jsou vleky vzdáleny asi 2 km.

Ostružná a běžecké trasy

Pro běžkaře jsou zajímavé tratě směrem na Paprsek a Kralický Sněžník nebo na Šerák, Keprník, Červenohorské sedlo až k Pradědu.

Zůstanete v Čechách, a přesto si skvěle zalyžujete - na sjezdovky a běžecké trasy v Orlických horách se vyplatí vyrazit!

Máte-li to blíže do Beskyd, přečtěte si článek ZDE
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies