Je třeba se bát květnových pověr?

Kdo by neznal pověru o nešťastných květnových svatbách. Vždyť kvůli ní na novomanžele tento měsíc skoro nenarazíte. A nejsou to jen svatby, k čemu se květnové pověry vážou. Máj je na víru v nadpřirozené jevy jeden z nejbohatších měsíců.

Líbající se pár s paprsky slunce

Začíná to už o filipojakubské noci (z 30. dubna na 1. května) čarodějnicemi a také třeba bylinami, které prý mají v tuto dobu obzvlášť velkou moc. Pak hned prvního:

Original

nepolíbená do roka uschne. A pokračuje to dál – májovou rosou, májovými dětmi, májovým čištěním studánek…

Příroda, mocná čarodějka

Řada pověr v období máje a vůbec celých letnic (začínají 50 dní po Velikonocích) se vztahovala k čarodějnicím a nečistým silám. Vždyť už o zmíněné filipojakubské noci se čarodějnice slétaly na sabat. A lidé proti nim bojovali…

Nicméně jedni i druzí si odpradávna uvědomovali, že příroda má v tomto období obzvlášť velkou moc. A na to také pověry reagují.

Vše má své vysvětlení

Naštěstí od našich předků si my už leccos dokážeme racionálně vysvětlit.

Tak například pověra „svatba v máji, nevěsta na máry“ a její obměny má logické zdůvodnění. V dobách, kdy vznikla, se totiž počítalo s tím, že žena po sňatku ihned otěhotní. Rodit by tak měla v únoru, v době nejhorších klimatických podmínek, vyčerpána zimou. Zdravotnictví bylo ještě v plenkách a nedalo se očekávat, že by potřebná pomoc dorazila včas. Navíc s končící zimou docházely zásoby potravin. Proto se nejednou stalo, že matka nebo narozené dítě nepřežily. To už je ale dnes pasé.

Ani zvířata to neměla jednoduché

Podobně jako na zdraví novomanželky a jejího dítěte se vztahovaly pověry i na zdraví dobytka. Ani jemu květen příliš nepřál. Z přechodu ze suché píce na zelené krmení totiž často onemocněl a pak uhynul.

Naopak sílu přírody v té době vyzvedávaly čarodějnice. Ty například sbíraly májovou rosu, která prý byla léčivá.

Zatímco děti počaté v květnu měly mít podle pověry těžký začátek života, ty v máji narozené byly naopak považované za děti štěstěny. Pověrečné představy jim přisuzovaly šťastný život. V tomto měsíci se ale nedoporučovalo odstavovat kojence, protože by je čekalo brzké zešedivění.

Studánky mohly čistit jen panny

Stejně tak je máj dodnes mnohde spojován s otvíráním a čištěním studánek. Zvyk má původ v pohanském uctívání panenských víl, s nimiž bylo spojeno mnoho magických obřadů k zajištění co nejlepšího počasí pro nadcházející úrodu. Podle pověry však studánky mohly čistit jen čisté a nevinné dívky, aby podobně neposkvrněná zůstala i voda…

Přestože už se dnes řada pověr z povědomí lidí vytratila, ta o květnovém vdávání se drží stále zuby nehty. Je k tomu ale ještě důvod

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies