Jarní detox

Jarní detoxikace - ano či ne?

Existuje spousta článků, kde se vám odborníci či laici snaží poradit jak se zbavit nepříznivých látek ve svém těle. Co se za tímto pojmem skrývá a k čemu je vlastně detoxikace dobrá? Co když je detoxikace velkou zátěží pro naše tělo?

Pilulky

 

Co je to detoxikace?

 

Detoxikace je vlastně léčebná kůra, která nám pomáhá ke zdravějšímu stylu života. Je to cesta, kde se musíme obětovat pro vyšší dobro a kde se tělo za pomocí naší vůle snaží zbavit škodlivých látek, nahromaděných toxinů, ale také únavy a přebytečných kil, které si schováváme ještě z dob vánočních svátků, nebo jen ze svého životního stylu, kde se moc nevyskytuje pohyb a zdravější strava. Někteří specialisté doporučují dodržovat přísnou hladovku a kladou důraz na pití čisté neochucené vody. Hladovka je již sama o sobě nepříjemným způsobem a rozhodně není určena pro každého. Někdo si zahrnuje do svého detoxikačního programu i léčbu klystýrem a jiní upravují stravu a neužívají alkohol.

 

Potravin, které se doporučují jíst je obrovské množství. V dnešní době máme i různé vitamínové náhražky, tzv. doplňky stravy, které jsou dobrými pomocníky, jak v prevenci v oblasti zdraví, tak i při intoleranci na různé druhy potravin. Dodáme si ty vitamíny, které nám chybějí, v něčem jiném.

 

Doporučené potraviny pro detox

 

Pitný režim je základem dobře vyvážené stravy. Doporučuje se pít bylinkové čaje nebo čistou vodu, která je neperlivá a neochucená. Zařadit více ovoce a zeleniny, ale také rýži, obiloviny, luštěniny a ryby. Pečivo je lepší vybírat celozrnné, které obsahuje žitnou mouku a místo arašídů raději zvolte vlašské ořechy. Při vaření bychom se měli vyhnout různým formám ochucovadel a snažit se omezit sůl a cukry na minimum. Raději si dopřejte pořádný kus libového masa a kvalitnější mléčné výrobky. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty (pomáhají udržovat imunitní systém v kondici) řadíme například - špenát, zelí, brokolice, řepa, česnek, mrkev, borůvky a citrusy.

 

Detoxikace jako zbytečná zátěž?

 

V oblasti detoxikace se některé názory na prospěšnost této “jarní léčby” rozcházejí. Někteří odborníci tvrdí, že je naše tělo schopné se o očistu postarat samo a že mu může tento způsob očisty spíše ublížit. Ať už mluvíme o dopadech na fyzickou či psychickou stránku člověka, je třeba dát si pozor, aby nebyl celkový detox pro naše tělo až příliš velkým stresorem a tělo pak následně neupadlo do šoku.

 

Raději zařadíme do našich životů pravidelný pohyb, stravu bez zbytečného množství soli, cukru a živočišných tuků. Relaxování je v dnešní uspěchané době ceněným společníkem, ale lidé si bohužel stále neumí najít čas, který by sloužil pouze k “dobíjení baterek”. Ať už rádi odpočíváme s knížkou v ruce, u kávy s kamarádkami, se svým partnerem či ulevujícím dnem plného masáží, vířivek a kosmetických procedur v lázních, měli bychom relaxovat a dopřávat si zábavy, klidu a věcí, které máme rádi, tak často, co to jen půjde.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies