Jaké jsou příčiny nadměrného pocení?

Máme období léta a je zcela přirozené, že se potíme, protože tělo se potem ochlazuje. Nicméně někteří z nás mohou pociťovat až nadměrné pocení, které je velmi nepříjemné a komplikuje mnohým život. Nadměrné pocení nepodceňujte, může být totiž příznakem vážné nemoci.

Pocení ze stresu

Potíme se, pokud je naše tělo přehřáté nebo když jsme hodně ve stresu. Pokud se ale pocení vyskytne i v situacích, kdy k němu není důvod, jedná se o problém zvaný hyperhidróza nebo diaforéza.

Jaké nemoci mohou způsobit nadměrné pocení?

Existuje celá řada onemocnění, která mají za následek i nadměrné pocení. Mezi velmi časté patří onemocnění štítné žlázy. Její zvýšená funkce má za následek pocení celého těla.

 

Jakékoliv akutní nebo chronické virové a bakteriální onemocnění je spojeno s pocením, protože se nám zvýší teplota a často se budíme i v noci celí propocení. Zde můžeme zařadit záněty močových cest, ledvin i záněty vedlejších nosních dutin.

 

Dalšími onemocněními mohou být: cukrovka, roztroušená skleróza, nádorová onemocnění. 


Nezapomeňte, že i některé potraviny či nápoje způsobují pocení. Potíme se, i když si dáme pár skleniček alkoholu nebo vypijeme čaj připravený z čerstvého zázvoru.

Co nám proti nadměrnému pocení pomůže?

Obecně platí, že pokud za nadměrné pocení může některé z onemocnění, tak pokud se podaří nemoc vyléčit, zmizí spolu s ní i nepříjemné pocení. Existuje ale několik rad, které pomohou nadměrné pocení omezit.

 

Čaje

Proti stresu je ideální fenyklový nebo mátový čaj. Je dobré ho vypít před spaním, abychom v klidu usnuli. Během dne nám od pocení pomůže šalvějový čaj.

mátový čaj

 

Antiperspirant
Oblíbený pomocník, aplikujte ho vždy na suchou pokožku. Někteří používají antiperspirant i před spaním, pokud se hodně potí v noci. Dnes existuje řada antiperspirantů i s obsahem stříbra, které si dokonale poradí s bakteriemi v podpaží. 

 

Voda

Dodržujte pitný režim. Pokud budete hodně pít, ochladíte tak tělo, které nebude mít potřebu se tolik potit. 



Vyzkoušejte několik rad proti nadměrnému pocení. Pokud nedojde k jeho omezení nebo odstranění, je na místě vyhledání lékaře a zjištění příčiny. Nepodceňujte své zdraví, pokud vyléčíte nemoc, zbavíte se i otravného pocení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies