Jaké jméno dát svému dítěti?

Máte v bříšku svého vytouženého tvorečka a už vám zbývá udělat jediné - vybrat pro něj jméno. Při pohledu na nekonečný seznam křestních jmen se zdá tento úkol skoro nadlidský. My vám však poradíme několik pravidel, které vám tento úkol usnadní.
Hledící miminko

Pravidla při výběru jména

Je dobré vybírat jméno, které se nebude bít s příjmením. Napište si potenciální jméno dítěte a jeho příjmení na papír a poslouchejte, jak různé kombinace zní. Pokud je vaše příjmení dlouhé, jméno by mělo být kratší. V případě krátkého příjmení si zase můžete dovolit dát dítěti dlouhé křestní jméno. Není to pravidelem, ale usnadňuje to celkový dojem jména.

Jméno člověka také do jisté míry určuje, jak se k němu budou lidé stavět. Pokud bude mít zvláštní jméno, lidé od něj budou podvědomě očekávat zvláštní věci.

Nemůžete-li se na jménu shodnout s partnerem, zaškrtejte v seznamu jmen všechna, která se líbí vám a on udělá totéž. Jistě se pak najde jméno, které bude zaškrtnuto dvakrát.

Neobvyklé jméno

Pokud se rozhodnete dát dítěti jméno ryze neobvyklé, ověřte si jej raději na matrice, která má seznam povolených jmen. Tam vám sdělí, jestli dané jméno opravdu existuje a jaká je jeho správná pravopisná podoba. V případě, že nebude vaše jméno v seznamu uvedeno, nezoufejte. Zkuste se obrátit na soudního znalce pro ověřování jmen a příjmení. Ten se na pátrání po jméně zaměří mnohem hlouběji. Najde-li jej, vydá vám znalecký posudek o jeho existenci, na jehož základě vám bude na matrice jméno povoleno. Poplatek za znalecké ověření se pohybuje v řádech několika stovek korun. Matrika v některých případech uznává i vlastní ověření jména.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies