Jak zvládnout rodinnou sešlost?

Takové rodinné setkání může být pro někoho úplnou katastrofou a utrpením. Není to žádná sranda. Přítel vás má rád, protože se mu líbíte, kamarádka proto, jaká jste. Rodina vás miluje jaksi přirozeně, bez důvodu, přesto vás čas od času dokáže pěkně vytočit.

Kreslené postavy rodiny

Naštěstí to není moc často

Sociologové a psychologové jsou toho názoru, že rodinné sešlosti už nás neberou tolik jako naše předky. Scházíme se jednou, maximálně dvakrát ročně, a to především při nějakých speciálních událostech jako je svatba, významné jubileum, v některých rodinách i na Vánoce. Obvykle se sejdeme ve známém prostředí, u někoho doma, restaurace se nám pro tyto rodinné dýchánky příliš nezamlouvají. Občas se sejdou rodiny v opravdu hojném počtu a nezapomíná se ani na pratety, prastrýce a vzdálené příbuzné až z devátého kolena. Čím více lidí se sejde, tím větší je riziko, že se rodinné setkání zvrtne v konflikt.

Důležité je jídlo

Bývá pravidlem, že součástí takového setkání je hostina, buď v podobě slavnostního oběda, grilovací párty na zahradě, nebo luxusní večeře. Bez jídla by to opravdu nebylo ono. Jídlo hraje významnou roli nejen při rodinném setkání, protože pomůže všem účastníkům k lepší náladě a uvolnění, navodí tedy příjemnou atmosféru. Když dojde na nějaké ožehavé téma, vždy se dá řeč odvézt zpět k jídlu. Psychologové dokonce tvrdí, že rodiny, které společně stolují, jsou pospolitější a členové rodiny jsou vůči sobě vřelejší.

Čemu se vyvarovat?

Rodinná sešlost může být příjemným zážitkem, bez dotěrných otázek, žárlivých scén, pomluv a nevraživosti. Stačí, aby se všichni návštěvníci určitým situacím úplně vyhnuli. Jak se nejčastějších chyb, kterých se na rodinných akcích dopouštíme, zbavit?

1. Nikdy nejezděte za rodinou už s myšlenkou, že to bude stejná katastrofa jako minule. Přijedete naštvaní a budete svou rozladěnost šířit i po ostatním členech rodiny, pak to určitě nemůže dopadnout dobře. Když je vám optimistická nálada proti srsti, zkuste alespoň neutrální postoj, tím nic nezkazíte.

2. Zapomeňte na hádku s partnerem, která často při cestě za rodinou visí ve vzduchu. A co je tím důvodem hádky? Nejspíše jedni nebo druzí rodiče, s nimiž opačná strana nesdílí všechny názory. Neprovokujte nemístnými poznámkami o nedostatcích rodičů své drahé polovičky. Zkomplikujete tak nejen setkání, ale můžete pošramotit i svůj vztah.

3. Když už jste s rodinou, vyhněte se kontroverzním tématům. Jednotlivé členy rodiny už určitě znáte, takže se snažte nemluvit o věcech, které mohou být někomu nepříjemné. Raději všechny chvalte, než kritizujte.

4. Zajímejte se o ostatní členy rodiny a podporujte je, ale pozor - nepřehánějte to! Někdo by pak mohl mít pocit, že kontrolujete každý jeho krok. Tuto hranici je velmi těžké odhadnout, asi budete muset důvěřovat své intuici.

5. Investujte do rodiny!! Teď není řeč o penězích, ale o toleranci. Čas od času je dobré přimhouřit oko nad nedostatkem či zlozvykem toho či onoho rodinného příslušníka. Dejte šanci i těm, kteří nepatří mezi vaše rodinné favority.

6. A co říci na konec? Když někde jedete jako host, nezapomínejte se jako host chovat. To samé platí i v případě, že zrovna vy jste hostitel.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies